• home
 • video
 • pas verschenen

  Wat is er aan de hand? Tielemans fit, maar niet in de kern bij Monaco

  Tielemans en Monaco-trainer Jardim

  Tielemans zal dit weekend niet op het veld staan naast Jardim.

  Zoek vanavond niet naar Youri Tielemans op het wedstrijdblad bij AS Monaco. De Rode Duivel is fit, maar zijn tegenvallende prestaties van de afgelopen weken hebben trainer Leonardo Jardim tot een drastische maatregel doen besluiten.

  In de Ligue 1 wordt vanavond de 8e speeldag geopend door Saint-Etienne en Monaco. Monaco, de vicekampioen, kon op de eerste zeven speeldagen maar een keer winnen.

   

  "Bij Monaco draait het niet en Tielemans zelf heeft ook een vormdip", zegt onze Frankrijk-kenner en Eleven Sports-commentator Sirik Geffray. "Dat de ploeg het moeilijk zou hebben, was voorspelbaar na de vele vertrekkers deze zomer."

   

  "Waarom Tielemans het moeilijk heeft, is lastiger te zeggen. Misschien is hij te vroeg herbegonnen na het WK en is hij niet uitgerust. In Frankrijk zoekt men ook naar antwoorden. Speelt hij beter als hij omringd wordt door betere spelers? Presteert hij beter onder druk? Is hij overschat?"

   

  "Ik herinner me wel dat Tielemans het bij Anderlecht ook een tijdje moeilijk had na een blitzstart als 16-jarige. Na een periode als bankzitter is hij er opnieuw doorgekomen en heeft Anderlecht naar de titel geleid. Misschien hoort dat bij zijn ontwikkelingsproces."

  Jardim hoopt op schokeffect

  Monaco gelooft in het talent van Youri Tielemans, getuigt de beslissing van de club om Joao Moutinho te laten vertrekken. Maar van onbetwiste basisspeler tot niet opgenomen worden in de kern is een erg drastische beslissing van coach Jardim.

   

  "Jardim is iemand die beslissingen durft te nemen. Hij bracht destijds Kylian Mbappé heel geleidelijk, ondanks de druk van de buitenwereld om dat sneller te doen en zette vorig seizoen Thomas Lemar op de bank toen die minder was", zegt Sirik Geffray.

   

  "Jardim laat ook verdediger Jemerson uit de kern. Nochtans ook een basisspeler. De trainer zal een schokeffect willlen creëren en het kan Tielemans ook wel deugd doen denk ik. Zo kan hij zijn hoofd leegmaken, want als iedereen naar jou kijkt terwijl het niet loopt, heeft dat invloed op je zelfvertrouwen."

   

  In de Franse sportkrant L'Equipe kreeg Tielemans een twee voor zijn prestatie tegen Angers.  "We moeten ons excuseren voor deze match. We waren niet goed en ik zeker niet", zei Tielemans zelf na die match.

   

  "Het feit dat hij toegeeft dat zijn prestaties ondermaats zijn, wordt wel geapreccieerd in Frankrijk. Maar hij zal nu echt wel moeten opstaan en tonen dat hij het niveau aankan. Hij moet net zoals Monaco een reeks goeie prestaties neerzetten. Het is een jonge, minder sterke ploeg dan de vorige jaren, maar hij moet laten zien dat hij de ploeg kan trekken. Zijn niet-selectie voor de wedstrijd tegen St-Etienne is een wake-upcall."