• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhaezebrouck: "Zeg dan dat het crisis is, wat mij betreft"

  " "

  Vanhaezebrouck en Anderlecht gingen er gisteren uit in de beker tegen 1B-club Union.

  Het was een serene en strijdlustige Hein Vanhaezebrouck die vanmiddag voor de pers verscheen. Het had moeten gaan over de match van zondag tegen STVV, maar het ging vooral over de bekerexit tegen Union. "Mijn stoel staat nog vast", antwoordde de Anderlecht-coach op vragen over zijn positie.

  Na de beschamende 0-3-bekerexit tegen Union nam Vanhaezebrouck de verantwoordelijkheid op zich. Hoe reageert hij vandaag na een nachtje slapen? "Ik herhaal dat we voldoende kwaliteit hebben, maar we tonen het niet elke keer. En we maken elke keer weer dezelfde fouten."

   

  "Zondag wordt een lastige match. Marc Brys heeft iets neergezet bij STVV. Als we die kloppen, zou dat goed zijn van ons. Het hoeft daarom niet mooi te zijn. Na de match van gisteren zal er meer druk zijn. Maar mijn spelers mogen niet verlamd zijn. Wij zijn Anderlecht en dan moet je met de stress van buitenaf om kunnen."

   

  Of het nu crisis is, wilde het journaille weten, want vorige week ontkende hij dat nog. "Pfff", blies de geplaagde coach. "Zeg dan dat het crisis is, wat mij betreft.  Mij gaat het om resultaten halen. We liggen uit 1 competitie. Dat vind ik een drama. Of het wel of geen crisis is, daar gaan we ons niet mee bezighouden. Een ex-voetballer tweette dat gisteren al meteen. Chapeau dat je je daarmee bezighoudt." Een sneer naar Geert De Vlieger.

  "Had goed gesprek van man tot man met voorzitter"

  Anderlecht beleeft moeilijke weken met voor de zege tegen Standard een 1 op 9 in de competitie en een blamage in Europa (in Trnava) en nu in de beker. Voelt Vanhaezebrouck zijn positie in gevaar of druk van de voorzitter? "De stoel waar ik nu op zit, staat nog vast", grapte de coach.

   

  "En ik voel geen druk van de voorzitter. Ik heb gisteren nog met hem gebeld. Het was een heel goed gesprek van man tot man. Wij weten heel goed wat onze situatie is. Hij wordt ook hard aangepakt. Maar we hebben alle twee het beste voor met Anderlecht. We moeten voort. En daarvoor hebben we nu nog 2 competities."

  "Onze organisatie, daar word ik boos van"

  Heeft Vanhaezebrouck hetzelfde gevoel als tijdens zijn laatste maanden bij Gent? "Nee, het is totaal verschillend. Ik had al drie jaar bij Gent gewerkt en het hoogst mogelijke gehaald. De citroen was volledig uitgeperst. Iedereen begon toen te twijfelen en was het beter om te vertrekken."

   

  "Hier is dat niet het geval, want ik heb een nieuwe groep. Ik voel niet dat het al het einde van het verhaal is. We moeten nog veel progressie maken, maar we blijven werken."

   

  "Het systeem is niet het probleem, dat is ondertussen wel al bewezen. Het zijn andere zaken die ons nekken: we lijden te veel balverlies en we moeten gedisciplineerd blijven in de organisatie. Daar word ik boos van. Gisteren slikken we 2 doelpunten na een corner van ons. Ik hoop dat ze het leren. Daarom zeg ik ook dat het mijn verantwoordelijkheid is."

   

  "Misschien zijn we nu te lief voor de spelers en moeten we strenger zijn. Als de fouten zich blijven herhalen, moeten we misschien iets veranderen aan onze aanpak."

  "Er zit te veel verval in de prestaties van mijn spelers"

  "Een mokerslag? Het is niet de eerste keer dat ik als trainer een tik krijg. Uiteindelijk slaag ik er meestal wel in om het nog recht te trekken. De nederlaag tegen Trnava was ook een tegenslag, maar drie dagen later wonnen we wel tegen Standard. "

   

  "Ook nu moeten we zo snel mogelijk de bekernederlaag opzij schuiven en er lessen uit trekken. We moeten voortbouwen op de positieve punten."

   

  "Er zijn spelers die genoeg kwaliteit hebben om voor Anderlecht te spelen, maar ze moeten het wel elke week tonen. Om aan de top te spelen volstaat het niet om af en toe een goede wedstrijd te spelen. Je moet elke week goed zijn. Ik wil een constant niveau zien en liefst zo hoog mogelijk. Er zit nu gewoon te veel verval in de prestaties van de spelers. En dat kan niet bij een topclub."

   

  "Wat als we zondag niet winnen? Daar ben ik nu niet mee bezig. Het is nu al niet gemakkelijk om te slapen. We moeten ons focussen op onze taak: de match naar onze hand zetten en STVV kloppen. We hebben nog altijd 2 punten te weinig, dus we hebben geen marge."