• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Hopelijk zitten Teuns of Wellens aan boord van vroege vlucht"

  Michel Wuyts

  Zondag zit Michel Wuyts weer een hele dag in de commentaarcabine.

  Op het WK van 1996 en de Spelen van 2016 was het parcours geen spek voor de bek van de Belgische wielrenners. Toch graaiden ze het goud mee. Lukt dat zondag ook Innsbruck? Michel Wuyts werpt licht op de zaak.

  Flashback: Museeuw wereldkampioen op onmogelijk parcours

  "Toen we in 1996 in Lugano naar de start liepen, waren we moppen aan het maken. We zouden de Belgen tellen die de box inreden. Dat liep wel even anders", herinnert onze commentator Michel Wuyts zich.

   

  "We zaten natuurlijk in een ander tijdperk. De vergelijking met nu kan niet opgaan", merkt hij op. "We zaten midden in de bloei van de epocultuur: er stond geen limiet op inspanningen, een aanval van ver was evidenter."


  "Maar goed, in de bovenlaag streed zowat iedereen met gelijke wapens. De Zwitsers gaven het WK een impuls en reden met z'n drieën weg. Ze kregen het gezelschap van een groep met Museeuw. Hij gleed mee en bleef over met de Zwitser Gianetti."


  "Daar hebben de Italianen zich aan mispakt. Ze zaten ook met tweespalt in de ploeg. Tafi ging zijn eigen kans en keek niet naar Bartoli. Zo werd Museeuw wereldkampioen op een voor hem onmogelijk parcours."

  Johan Museeuw en Eddy Merckx

  Lugano 1996: wereldkampioen Johan Museeuw en bondscoach Eddy Merckx.

  Innsbruck 2018: Een rotding op het einde

  "De Comano was bijzonder steil", gaat Michel Wuyts door over het WK van 1996. "Ik was er een keer met de fiets opgereden en ik hield er een bronchitis aan over toen Jeannie Longo me voorbijstoof op training."

   

  "Met de Crispera erbij kregen de renners 2 klimmen per ronde voorgeschoteld in Lugano. Nu krijgen de renners eerst een golvend parcours voorgeschoteld. Dat is totaal anders. Dan kom je wat dichter bij Rio. Daar was een grotere spreiding van het geaccidenteerde parcours."

   

  "Hier in Innsbruck zit je met dat rotding op het einde: de Gramartboden. De collega's zijn net niet omgevallen toen ze de klim zijn opgestapt. Dat zijn Spaanse  toestanden. Na een onderneming van 260 km gaat dat pijn doen."

   

  Cocommentator José De Cauwer verkent de hel van Innsbruck:

  Met Wellens of Teuns in een verre vlucht

  "Ik tast nog altijd in het ongewisse: kan de Belgische equipe voor een verrassende rol zorgen? Dat kan, op voorwaarde dat andere landen ook een andere outsider meesturen", denkt Michel Wuyts.

   

  "Dan moet ook olympisch kampioen Greg Van Avermaet in staat zijn om voor een medaille te koersen. Al zal hij met zijn lichaamsbouw moeten opletten voor de lichtere types."

   

  "De Gramartboden kan de renners ook afschrikken. Dan gaan ze zich inhouden. Teuns kan dat goed, maar in de Vuelta heb ik hem dat niet zien doen tegen de allerbesten. In een lange vlucht schat ik zijn kansen groter in."

   

  "De helpers zullen een voor een opgesoupeerd worden. Het zou dus kunnen dat een vroege aanval overleeft. En dan hoop ik dat Wellens of Teuns aan boord zitten. Die zijn in staat om brons mee te graaien. Iets rechtzetten op dit parcours is lastig. Tenzij je Evenepoel heet, maar die is nog te jong."

   

  In Extra Time Koers schuiven ze Dylan Teuns naar voren als Belgische favoriet:

  Graag een verrassing

  "Dit terrein heeft zoveel ingrediënten dat ik een verrassing niet uitsluit", gaat Michel Wuyts voort. "Dat zou ik graag hebben, weg van het stereotiepe wachten tot de laatste ronde, wachten tot die laatste steile klim."

   

  "Gaan teams de uitdaging aan om vanaf de eerste klim de boel op stelten te zetten? Als ze dat doen, krijgen we kadavers aan de finish."

   

  "Ieder land heeft een selectie met een brede kop. Bij Nederland kan je Dumoulin en Mollema uitspelen, maar wat met Kelderman? Of Oomen? Die renners kunnen naar voren stoten."

   

  "En wat bij Italië? Rijdt Moscon voor Nibali of glipt hij mee? Op dit parcours kan je ook aan een putsch denken. Ik zie mogelijkheden", besluit Michel Wuyts.

  Weg van het stereotiepe wachten tot de laatste ronde, wachten tot die laatste steile klim: dat zou ik graag hebben.

  Michel Wuyts

  Live op Sporza

  Het WK wielrennen voor de profs kunt u zondag integraal volgen op Sporza. De uitzendingen beginnen om 9u.