• home
 • video
 • pas verschenen

  Analyse: Waarom namen Leko en Vanhaezebrouck de schuld op zich?

  Leko en Vanhaezebrouck.

  Leko en Vanhaezebrouck.

  De trainershanden van Ivan Leko en Hein Vanhaezebrouck gingen na de pijnlijke bekeruitschakelingen van hun clubs diep in eigen boezem. Eddy Demarez leest tussen de regels van hun reacties. Schone schijn of een oprechte mea culpa?

  "Je kan Leko verwijten dat hij 8 nieuwe spelers opstelde"

  Ivan Leko na de nederlaag tegen Deinze: "Een goeie trainer, een toptrainer, moet voelen dat zijn ploeg geen ploeg was. Ik heb niets gedaan. Ik ben boos op mezelf".

   

  "Ik deed het tv-interview met Leko en zag een eerlijke reactie van een trainer die niemand uit de wind zetten", analyseert Demarez. "Leko was natuurlijk boos op zijn spelers, maar ook op zichzelf."

   

  "Was hij verantwoordelijk? Je kan hem verwijten dat hij zomaar 8 nieuwe spelers opstelde. Dan kan je niet verwachten dat het wel zal lopen, ook al hebben je spelers individueel meer kwaliteit dan de tegenstander. Het betekent sowieso een gebrek aan automatismen en dat is de voorbije jaren al zo vaak gebleken."

  "Interviews van Vanhaezebrouck zijn een vorm van tactiek"

  Hein Vanhaezebrouck gisterenavond: "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid, blijkbaar waren mijn keuzes niet de juiste. Op zo'n moment moet je niet over je spelers praten, maar vooral naar jezelf kijken"

   

  "Vanhaezebrouck reageert bijna altijd verrassend", zet Eddy Demarez vraagtekens bij die reactie. "Als je denkt dat hij euforisch zal zijn, is hij negatief. Als het heel
  slecht was, probeert hij positief te zijn. Dat is een vorm van tactiek."

   

  "Hij had geen B-elftal opgesteld zoals Leko. Hij zal dus wel ontzettend boos zijn geweest op de mentaliteit van zijn spelers, maar zal dat niet zeggen. Daar speelt mee dat hij deze kern mee heeft mogen samenstellen, wat vorig seizoen niet zo was. Bij Gent viel hij ook enkel spelers aan in extreme gevallen."

  "De beker is blijkbaar geen beloning voor spelers"

  De verantwoordelijkheid helemaal bij de trainer leggen is sowieso onzin. Dat weten Leko en Vanhaezebrouck zelf ook. De mentaliteit van de spelers op het veld was zowel in Deinze als in het Astridpark ondermaats.

   

  "Het blijft blijkbaar zo dat een match voor de beker tegen een kleinere club geen kans of beloning is in de hoofden van spelers", zegt Eddy Demarez. "Spelers denken dat een goede prestatie geminimaliseerd zal worden omdat het tegen een ploeg uit een lagere reeks is."

   

  "Het toont dat het zeer moeilijk is om in de beker de laksheid van spelers uit de hoofden te krijgen. De grote uitzondering is Racing Genk, dat met een B-ploeg wel won van een club die in 1B bovenaan meedraait. Philippe Clement krijgt zijn spelers wel scherp."