• home
 • video
 • pas verschenen

  Bettini: "Ik heb in mijn carrière nooit zo'n slotklim meegemaakt op een WK"

  Paolo Bettini.

  Paolo Bettini kwam een kijkje nemen op het WK-parcours.

  Paolo Bettini (44) kent vandaag zijn opvolger. De Italiaan won in 2006 het laatste WK op Oostenrijkse bodem, maar daar komt zondag in Innsbruck dus verandering in. Sporza ontmoette de tweevoudige wereldkampioen op de Höll, de vermoedelijke scherprechter van dit WK. "Sommige renners zullen hier te voet staan", zegt Bettini.

  "Ik kon niet meer vertrekken met mijn auto"

  De Höll wordt netjes opgespaard tot zondag, want de andere categorieën laten de beestachtige beklimming tijdens hun WK-races links liggen. Renaat Schotte en José De Cauwer waren eerder deze week al onder de indruk na hun kennismaking, Paolo Bettini kon zijn eigen ogen ook niet meteen geloven.

   

  "Dit is een zeer lastige klim", vertelt Bettini. "Maar er is niet alleen deze beklimming. Ze moeten ook nog 7 keer die andere col (de klim naar Igls, red) doen. Ik kan me niet herinneren dat ik tijdens mijn carrière zo'n slotklim heb gehad op een WK."

   

  "Ik hoop dat alles goed verloopt. Ik moest tijdens de verkenning alleszins stoppen met mijn auto en ik kon daarna niet meer vertrekken. Het is er ook zeer smal. De renners komen hier aan als ze al 7u30' gekoerst hebben. Wie nog energie heeft, doet wat hij wil. Maar achteraan zullen sommige renners te voet staan."

  "Sagan nog eens wereldkampioen? Neen, daar geloof ik niet in"

  In het Italiaanse kamp wordt vooral naar Vincenzo Nibali gekeken. Paolo Bettini: "Vincenzo zal zondag weten hoe zijn vorm echt is. Na de pech in de Tour heeft hij de Vuelta gereden. Iedereen zegt dat hij niet goed genoeg is, maar hij kon mij wél bekoren in de Vuelta. Hij groeide elke dag. Maar als ik deze finale bekijk, dan zal hij heel erg goed moeten zijn."

   

  "Iedereen praat ook over Julian Alaphilippe, maar we moeten naar de volledige Franse ploeg kijken. Romain Bardet en Thibaut Pinot kunnen met hun klimmersbenen eerder al het verschil maken."

   

  Eén naam staat niet op de lijst van Paolo Bettini. "Ik heb gehoord dat Peter Sagan vermagerd is om dit WK te kunnen winnen. Of hij dat kan? Neen, dat geloof ik niet. "

   

  "Hij heeft geen ploeg en die heb je op dit WK toch nodig. Hij moet het in z'n eentje opnemen tegen mannen die dit soort hellingen gewoon zijn en dat wordt te moeilijk."

  Paolo Bettini.

  Paolo Bettini klopt in 2006 Erik Zabel en Alejandro Valverde in Salzburg.