• home
 • video
 • pas verschenen

  Atleten kunnen ook via wereldranking ticket voor WK of Spelen krijgen

  Nafi Thiam is al zeker van deelname aan het WK in Doha.

  De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) heeft de nieuwe kwalificatiecriteria bekendgemaakt voor het WK van 2019 in Doha en de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Naast de traditionele minima en wildcards wordt ook een wereldranking in het leven geroepen.

  De IAAF volgt het voorbeeld van het tennis en de golf en lanceert een gloednieuwe wereldranglijst. Die ranglijst zal gebaseerd zijn op punten die gekoppeld worden aan de prestaties. Belangrijke competities zullen ook meer punten opleveren.

   

  De IAAF hoopt zo de toppers vaker tegen elkaar uit te spelen, maar wil de atleten ook een eerlijke kans geven om zich te plaatsen voor het WK in Doha (27 september - 6 oktober 2019). In sommige landen, zoals de VS, gelden de nationale kampioenschappen als enige kwalificatiemoment, maar dan kan een blessure snel roet in het eten gooien.

   

  Atleten kunnen ook via een wildcard naar het WK gaan. Alle uittredende wereldkampioenen en Diamond League-winnaars krijgen automatisch een uitnodiging. Zevenkampster Nafi Thiam is dus al zeker van deelname in Doha.

   

  De derde mogelijkheid voor de atleten om zich te kwalificeren is via de traditionele minima. Elk land mag per discipline maximaal drie atleten afvaardigen, een vierde atlete mag wel nog worden uitgenodigd. Elke atletiekfederatie bepaalt zelf de selectiecriteria.