• home
 • video
 • pas verschenen

  Duitsland mag EK 2024 organiseren, Turkije vist voor 4e keer achter het net

  UEFA-voorzitter Ceferin naast de Henri Delaunay trofee.

  Het EK voetbal 2024 wordt in een buurland van België gespeeld. De UEFA heeft de Duitse kandidatuur verkozen boven die van Turkije. "Twee sterke kandidaten", zei UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

  Alweer (net) niet voor Turkije

  In een droge en korte presentatie in het UEFA-hoofdkwartier in Zwiterland werd Duitsland door voorzitter Ceferin uitgeroepen tot organisator. Duitsland legde in zijn promotievideo vooral de nadruk op de beleving. Turkije trok de kaart van de mooie stadion, een goede infrastructuur en fervente supporters.

   

  Duitsland en Turkije waren de twee overgebleven kandidaten. Voor Turkije is deze nederlaag zuur. Het land deed voor de vierde keer op rij een gooi naar de EK-organisatie, maar verloor even vaak. Turkije verloor jaren geleden ook toen het een gooi deed naar de Olympische Spelen in 2020. Tokyo werd verkozen boven Istanbul.

   

  Duitsland organiseerde in 2006 al het WK voetbal, een toernooi dat organisatorisch een goed rapport kreeg. Voor de hereniging van Duitsland mocht West-Duitsland het Europees kampioenschap al organiseren in 1974 en 1988. 

   

  "Bedankt dat we dit mogen organisateren", zei uithangbord Philippe Lahm. "We hebben in Duitsland mooie stadions, fans die voetbal beleven, maar ook mensen die samen met heel Europa een feest willen maken van het EK. Dat is het belangrijkste."

  51 wedstrijden in 10 stadions

  24 landen dingen in de zomer van 2024 naar de titel van Europees kampioen. Wedstrijden zullen gespeeld worden in tien verschillende stadions verspreid over Duitsland. De finale zal gespeeld worden in Berlijn of Munchen.