• home
 • video
 • pas verschenen

  "Genk is 19 matchen ongeslagen, maar Union was drie keer straffer"

  De kans dat de recordreeks van Racing Genk nog een verlengstuk krijgt, is zeer reëel. De spectaculaire ploeg van Philippe Clement speelt vanavond tegen Lommel en ontvangt zaterdag het zwalpende Zulte Waregem. Stef Wijnants stort zich op enkele cijfers en plaatst het Genkse succes in perspectief.

  19 keer op rij ongeslagen en bijna drie goals per match

  Met trots kondigde Philippe Clement zondagavond aan dat zijn jongens na de 2-5- zege op Cercle Brugge voor een clubrecord gezorgd hadden. Nog nooit was Genk in de 30-jarige geschiedenis van de fusieclub van Thor Waterschei en FC Winterslag erin geslaagd om 19 wedstrijden op rij ongeslagen te blijven.

   

  Op 6 mei van dit jaar kreeg Genk op de 7de speeldag van de play-offs een 5-0
  pandoering van Standard. Sindsdien stuurde Philippe Clement zijn troepen 16 keer naar een zege, 3 keer werd er gelijkgespeeld. Het doelsaldo kan ook
  tellen : 55 voor – 18 tegen, bijna een gemiddelde van drie goals per wedstrijd.


  Helemaal uit de lucht komen de commentaren dan ook niet vallen dat Genk dit seizoen de grote uitdager wordt van die andere doelpuntenmachine in de Jupiler Pro League : Club Brugge.

   

  Club weet evenwel dat de prijzen pas in mei worden uitgereikt. Dit Genk is tot veel in staat, maar om dit niveau tot het einde van de play-offs aan te houden moeten er toch supermannen in de Luminus Arena rondlopen. Dromen is niet verboden maar de lange winter moet nog komen.

  Titel met koningsduo Strupar-Oulare

  Philippe Clement verwees in zijn interview fijntjes naar de vorige generaties die bij Genk hebben gespeeld en die hij nu overtroffen heeft. Eigen lof stinkt, maar zijn
  betoog houdt steek.

   

  De eerste succesploeg van de Genkenaars kon rekenen op het doeltreffende duo Souleymane Oulare – Branko Strupar. In 1998 pakte Genk zijn eerste prijs door toenmalig kampioen Club Brugge in de bekerfinale van het kastje naar de muur te spelen, 4-0.

   

  Een jaar later was de pret nog groter in de mijnstad. Racing Genk werd voor het eerst landskampioen. Strupar scoorde 28 goals en won de Gouden Schoen, Oulare trof 27 keer raak en werd verkozen tot Profvoetballer van het jaar. Maar ondanks zijn sterke spitsen kon coach Aimé Antheunis geen langere serie dan 14 matchen zonder nederlaag neerzetten. Toen was dat voor de rumoerige fusieclub echter al een straf record.

  Sonck -Dagano 28 keer op rij ongeslagen … in 90 minuten

  De tweede generatie "Genkse kampioenen" kon ook al rekenen op straffe spitsen. Wesley Sonck en Moumou Dagano scoorden samen meer dan 50 doelpunten en bezorgden de troepen van Sef Vergoossen een tweede landstitel.

   

  De weg naar het kampioenschap was er ook ééntje om in te kaderen. Genk verloor 28 matchen na elkaar niet ….binnen de 90 minuten. Als de verlengingen van de bekermatch tegen Moeskroen niet zouden meetellen zou de huidige ploeg nog een eindje hebben moeten afleggen om dat record te verbreken.

   

  Helaas voor Sonck, Thijs, Skoko en andere Moonsen ging Genk in januari 2002 in de verlengingen onderuit. Puur statistisch strandde de kampioen van 2002 op 18 matchen – en dus eentje minder - maar met een titel in de achterzak heeft de generatie van 2002 toch een streepje voor.

   

  Het clubrecord heeft Clement te pakken, maar in het achterhoofd wil de Genkse trainer maar al te graag ruilen met het succes van de klas van Vergoossen.

  De G5 doen bijna allemaal beter

  Racing Genk mag pronken met dit prachtige clubrecord. Om echt in het grote Belgische voetbalboek te komen, moeten Trossard, Pozuelo en zijn vrienden nog wat goals maken. Alleen al in de recente geschiedenis van de andere G5-ploegen houdt Genk enkel AA Gent achter zich.

   

  Zo bleef Anderlecht tussen maart en september 2010 24 wedstrijden op rij ongeslagen. Kanttekening is wel dat het de poulefase van de Champions League niet haalde omdat het verloor van Partizan Belgrado….. na strafschoppen. De behekste strafschopstip van Mbark Boussoufa voor wie een goed geheugen heeft.

   

  Ook Standard was 26 wedstrijden lang niet op de knieën te krijgen in het seizoen 1991-1992. De meest recente en strafste statistiek van dit soort staat sinds 2015 op naam van Club Brugge en Michel Preud’Homme. 32 matchen coachte de huidige Standard-trainer blauw-zwart zonder nederlaag. Club moest de titel wel aan AA Gent laten, de beker kwam wel in Brugse handen.

  Union 60

  Maar ach, ergens verscholen in het Brusselse Dudenpark lacht een club in het vuistje. Velen zullen het helaas niet meer kunnen navertellen, maar het absolute Belgisch record is nog steeds in handen van Union Sint-Gillis.

   

  De Brusselse club verloor van 8 januari 1933 tot februari 1935 geen enkele van zijn wedstrijden. 60 matchen beten de tegenstanders hun tanden stuk op de toenmalige grootmacht van het Belgische voetbal. Het leverde Union drie landstitels op rij op en de bijnaam ‘Union 60’.


  Het record kreeg ook een gezicht in de persoon van kapitein Jules Pappaert.
  Naar hem werd er jaarlijks een beker genoemd, de Trofee Jules Pappaert.

  Kortom het clubrecord van Genk staat mooi in de eigen geschiedenisboeken, maar om Jules Pappaert en de zijnen te evenaren zal Philippe Clement dit seizoen alle prijzen moeten winnen. Eerst maar eens de maat nemen van Lommel SK, vanavond in de beker….