• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgian Cats zijn hot: "En er komt nog een uitstekende generatie"

  Emma Meesseman en Ann Wauters zijn de vaandeldraagsters van het vrouwenbasketbal in België.

  Emma Meesseman en Ann Wauters zijn de vaandeldraagsters van het vrouwenbasketbal in België.

  De Belgian Cats hebben op het WK al laten zien dat ze een stap vooruit hebben gezet na het EK van vorig jaar, waar ze brons pakten. Sporza sprak met manager Koen Umans over de hoogconjunctuur bij de Cats. "Deze selectie kan nog 10 jaar voort", maakt Umans zich sterk.

  "Staan op niveau van de grote landen"

  Dankzij de knappe zege tegen Europees kampioen Spanje zijn de Belgian Cats rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales op het WK. "Het was onze ambitie om top 8 te spelen, maar zelfs in onze stoutste dromen hadden we niet verwacht om ons rechtstreeks te kunnen plaatsen voor de kwartfinales", zegt Koen Umans.

   

  "Maandag hadden we nog gezegd dat we de uitdaging moeten aangaan met de grote landen, maar na de match tegen Spanje is de conclusie dat we al op dat niveau staan."

   

  "Nu wordt de uitdaging om te stabiliseren op dat niveau en te kijken welke stappen we nog verder vooruit kunnen zetten. We voelen dat er nog veel honger is in deze groep om nog beter te presteren, maar we willen stap voor stap te werk gaan."

   

  In de kwartfinales wordt Frankrijk de tegenstander. "Ik schat onze kansen op fiftyfifty. We trekken met ambitie en gezond vertrouwen naar die wedstrijd, maar zonder pretentie. We zitten in een fase waarin we onze ambitie niet meer hoeven weg te steken. We zijn klaar om een volgende stap te zetten."

  "Deze selectie kan nog 10 jaar voort"

  Wat ook opvalt: met uitzondering van Ann Wauters (37) en Marjorie Carpréaux (31) bestaat het team uit twintigers. "We zijn ervan overtuigd dat we met deze selectie nog tot 2028 voort kunnen", meent Umans.

   

  "Er is nog een bijzonder goeie generatie op komst. De U18 zijn vorig jaar Europees kampioen geworden en hebben zich dit jaar ook geplaatst voor het WK. Ook bij de 14- en 15-jarigen lijkt er wel wat potentieel te zijn."

  Er is nog een bijzonder goeie generatie op komst, die vorig jaar het EK bij de U18 gewonnen heeft.

  Koen Umans

  "Chemie in de ploeg zit heel goed"

  Waar ligt de kracht van dit team? "Stabiliteit en sereniteit zijn heel belangrijk in deze groep. Alle speelsters spelen heel graag voor de nationale ploeg. Het menselijk aspect is heel belangrijk. De chemie in de ploeg zit heel goed. Het zijn allemaal mensen die zich vlot integreren, geen tafelspringers", klinkt het.

   

  "De coach besteedt ook heel veel aandacht aan open communicatie. Hij praat veel met de speelsters. Iedereen binnen het team heeft een duidelijke rol en op het terrein voeren we ons plan uit."

  "Het product Belgian Cats is hot"

  De Belgian Cats trekken de goeie lijn door van het EK, waar ze vorig jaar brons pakten. "Het product Belgian Cats is momenteel hot", beseft Umans.

   

  "We worden overdonderd door mediabelangstelling. De Cats leven op sociale media. We gaan kijken hoe we daarop kunnen inspelen, zonder onze karateristieken te verloochenen. De connectie met de fans is heel belangrijk."

   

  "De speelsters zullen niet naast hun schoenen gaan lopen door het succes", is Umans overtuigd. "Er zijn voldoende persoonlijkheden in de groep om ontsporingen te vermijden."