• home
 • video
 • pas verschenen

  Czerniatynski: "Plaag Preud'homme nog elke keer met Antwerp-KVM van 1992"

  Vanavond zendt Sporza het bekerduel tussen KV Mechelen en Antwerp live uit. Een treffen dat herinnert aan een legendarische bekerfinale.  Alex Czerniatynski was in 1992 de held van Antwerp in een finale die pas eindigde na 22 penalty's. Sporza.be zocht hem op.

  "Mijn vrouw durfde niet te kijken, ze is op het toilet gaan zitten"

  1-1 was het na 90 minuten voetballen in het Olympiastadion van Club Brugge op 7 juni 1992.  René Eijkelkamp zette topfavoriet KV Mechelen op 1-2 in de verlenging, maar drie minuten voor het einde sloeg Czerniatynski toe: 2-2. 22 penalty's zouden volgen.

   

  "Normaal moest ik niet trappen. Ik denk dat Walter Meeuws niet veel vertrouwen had in mij", kijkt Czerniatynski nu terug. "Uiteindelijk moest ik de zevende of achtste penalty trappen. Ik had mijn kousen zelfs al uitgedaan. De weg van de middenstip naar het penaltypunt leek eindeloos. Ik werd ontzettend uitgefloten. Mijn vrouw in de tribunes is op het toilet gaan zitten. Ze durfde niet te kijken." 

   

  "Ik had nog een probleem: ik had met KV Mechelen-doelman Michel Preud’homme gespeeld bij Standard en vaak tegen hem penalty’s getrapt. Ik dacht eerst gewoon rechts naast hem te trappen over de grond. Op het laatste moment  veranderde ik van idee en trapte ik links. Het was misschien wel de beste penalty van mijn carrière."

   

  "Wat was ik blij Michel toen te verslaan. We zijn nog altijd goede vrienden en elke keer dat ik hem zie, plaag ik hem nog met die match. Ik versloeg hem die dag twee keer."

  "Bij Antwerp zoveel meegemaakt"

  Na twee periodes bij Antwerp speelde Alex Czerniatynski ook drie seizoenen voor KV Mechelen. Van 1993 tot 1996. Toch ligt zijn hart iets meer in Antwerpen. "Antwerp was de ploeg waar ik op 21 jaar terechtkwam na Charleroi en waar ik prof werd."

   

  "Ik sprak de taal niet, kende niemand, maar werd meteen aanvaard en geraakte via Antwerp bij de nationale ploeg. Ik heb daar zoveel meegemaakt. Als ik er terugkeer, is het publiek mij niet vergeten. Dat vind ik wel belangrijk. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik ook altijd goed ontvangen word in Mechelen."

   

  "Vanavond moet Antwerp op papier winnen. Zo gaat dat in de Beker. Wie in de hoogste klasse speelt, moet winnen. Toch ben ik zeker dat iedereen bij Antwerp beseft dat het geen makkelijke match wordt. KVM heeft een kern voor 1A."

  Trainer van amateurclub Farciennes-Châtelet

  Op zijn 58e ademt Alex Czerniatynski nog altijd voetbal. Uit alles wat hij vertelt, blijkt dat hij het voetbal nog van dichtbij volgt. Dat doet de sympathieke inwoner van Rumst in zijn karakteristiek Nederlands met Frans accent.

   

  "Voetbal is mijn leven en zonder kan ik niet leven. Als ik thuis moet blijven, word ik zot. Daarom ben ik nu trainer van 1e Amateur-club Farciennes-Châtelet. Mensen hier hebben me al gevraagd of ik mijn schoenen niet opnieuw wil aantrekken omdat we moeilijk scoren, maar dat wil ik niet meer. Tenzij misschien als ik gewoon in de 16 mag blijven staan."

  Kijk naar KV Mechelen-Antwerp in De Cup vanaf 20.30u

  Sporza zendt de kraker van de 1/16e finales uit op Canvas met commentaar van Frank Raes. Op Sporza op Radio 1 geeft Peter Vandenbempt commentaar bij de wedstrijd. De radio volgt trouwens de 12 bekerduels van vanavond. Ook op sporza.be kunt u alle matchen live met tekst volgen.