• home
 • video
 • pas verschenen

  "Cats die Spanje kloppen, dat is zoals de Duivels tegen Brazilië"

  Carl Berteele liet speciaal het WK wielrennen links liggen om het eerste WK van de Belgische basketbalvrouwen te kunnen meemaken. Een keuze waar hij na de stuntzege van de Cats tegen Spanje nog geen spijt van heeft gehad.

  Her en der wordt de overwinning op Spanje historisch genoemd. Er valt wat te zeggen voor die term, al is voorzichtigheid geboden voor hem te gebruiken. "Spanje kloppen is op zich een prestatie. Zeker omdat het WK op Tenerife wordt gespeeld. Het was dus een zege in het hol van de leeuw", zegt Berteele.

   

  "Je moet wel weten dat de Spaanse vrouwen wisten dat als ze verloren van België, ze dan de Verenigde Staten vermijden in de halve finales. Spanje wil in eigen land de finale spelen en volgens de loting zouden ze als groepswinnaar naar alle waarschijnlijkheid uitkomen tegen de VS."

   

  "Ergens was er dus wel het idee bij de Spaanse vrouwen dat als de Cats een beetje meekonden en er vol voor gingen, dat ze het niet zo erg vonden om te verliezen."

  "Iedereen is beter geworden sinds het EK"

  Toch is de zege tegen Spanje geen complete verrassing. "Het is zoals de zege van de Rode Duivels tegen Brazilië op het WK voetbal", zegt Carl Berteele. "Je weet dat de Cats ooit een topland zouden kloppen en dinsdagavond is dat gebeurd."

   

  "Iedereen moet weten dat de Cats een heel goede ploeg boordevol talent hebben. Met dat talent is de afgelopen 2 of 3 jaar goed gewerkt. Ze hebben de beste speelster van Europa, Emma Meesseman, in de ploeg en die is bovendien heel bescheiden. Zo maakt ze ook anderen beter."

   

  "Iedereen is beter geworden sinds het EK, waar de Cats brons wonnen. Door de blessure van Ann Wauters, en ook een beetje Meesseman, kregen andere vrouwen de kans om ervaring op te doen. Dit is een team waar op wereldvlak rekening moet worden gehouden."

   

  De volgende tegenstander is Frankrijk of Turkije in de kwartfinales. "We gaan ervan uit dat het Frankrijk wordt. Maar die spelen woensdag nog, dus zullen de Cats een dag meer rust hebben gehad voor de match van vrijdag. Dat wordt een match met rechtstreekse uitschakeling. Frankrijk zal echt wel klaar moeten zijn."