• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI hervormt kalender en past systeem van wildcards aan

  De UCI is trots op zijn hervormingen.

  In de marge van het WK wielrennen heeft de Internationale Wielerunie UCI enkele veranderingen in de wielersport aangekondigd. De UCI steekt de kalender, de opdeling van teams en de uitnodigingen voor koersen in een nieuw kleedje.

  De nieuwe regelgevingen in de wielersport worden vanaf 2019 zoetjesaan ingevoerd met als doel "de positie van wielrennen tussen de andere grote wereldsporten te versterken".

   

  De UCI-kalender wordt opgesplitst in 3 divisies: de WorldTour, de ProSeries en het Continentale Circuit. Vanaf 2020 zal de WorldTour bestaan uit de 3 grote rondes, rittenkoersen en eendagskoersen, goed voor een totaal van zo'n 185 koersdagen.

   

  De 5 monumenten worden met zo'n 15 andere topkoersen samengebracht onder de noemer "UCI Classics Series". De UCI ProSeries bundelen dan weer enkele BC- en 1.1-koersen.

   

  Bij de ploegen wordt er weer een onderscheid gemaakt tussen WorldTeams, ProTeams (de vroegere procontinentale teams) en Continentale Teams. Net zoals dit jaar zullen er 18 WorldTeams zijn, die een licentie voor 3 jaar krijgen. Die licenties worden gegeven op basis van 5 criteria: ethisch, administratief, financieel, organisatorisch en sportief. Met die hoekstenen kan een vergelijking gemaakt worden met kandidaten die willen toetreden tot de WorldTour.

   

  Het sportieve luik wordt belangrijk, want de UCI geeft de twee beste ProTeams (op basis van een nieuwe World Ranking) ook automatisch startrecht in de grote rondes. De drie beste ProTeams zullen ook mogen deelnemen aan de UCI Classics Series en aan andere koersen van de WorldTour. Op die manier wordt er flink gesnoeid in het aantal wildcards.