• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandaag WK tijdrijden bij profs: "Top 5 zou super zijn voor Belgen"

  De Plus en Campenaerts komen woensdag in actie.

  Na de tijdritten bij de junioren en beloften is de Belgische medailleteller al aardig aangedikt, maar zit er ook bij de profs Belgisch eremetaal in? Renaat Schotte wikt en weegt. "Campenaerts is een tijdrijder die altijd goed uit de verf komt in een tijdrit waarop hij zich dagen heeft kunnen voorbereiden."

  "Ik geef Dennis licht het voordeel"

  Op papier lijkt de tijdrit van vanmiddag uit te draaien op een tweestrijd tussen titelverdediger Tom Dumoulin en Rohan Dennis. "Ik kan dat alleen maar beamen", zegt onze commentator. 

   

  "Dennis is favoriet op basis van zijn ijzersterke Vuelta en Dumoulin was goed in de ploegentijdrit, al blijft dat een collectief gegeven. Maar ik geef Dennis toch iets meer het voordeel, ook omdat Dumoulin een mentaal tikje gekregen heeft door die ploegentijdrit niet te winnen."

   

  "Het parcours is wel meer op maat van Dumoulin. De omloop is overigens totaal anders dan bij de jeugd, met nu een steilere helling. De jeugdcategorieën zijn geen referentie voor wat we zullen zien bij de profs."

   

  "Dat Dennis nog nooit een WK-medaille gewonnen heeft en dus op de grote momenten faalt? Wat zijn grote momenten? Als je in een grote ronde telkens de leiderstrui weet te veroveren in een tijdrit, dan kun je niet spreken over een renner die het laat afweten op de grote momenten."

   

  "Het WK heeft door zijn plaats op de kalender een aparte timing. Dat is misschien het probleem geweest van Dennis, die nooit in de juiste omstandigheden of met de juiste vorm aan de start gestaan heeft. Ik denk dat dat deze keer wel het geval is. Er is geen mentaal probleem. De vraag is: heeft hij nog de benen van de Vuelta?"

  "Zet Campenaerts bij kandidaten op brons"

  De outsiders rijden dus ook volgens onze commentator voor brons. "We moeten naar tijdrijders met klimcapaciteiten kijken, zoals Wilco Kelderman, Vasil Kirijenka, Michal Kwiatkowski en Bob Jungels. Tony Martin? Ik zou niet zeggen dat hij over zijn top is, maar ik vrees dat dit parcours een beetje te hoog gegrepen zal zijn voor hem."

   

  "En ik zet er zeker ook Victor Campenaerts bij. Ik denk dat hij elk jaar groeit en dat hij minstens in staat moet zijn om de beste Belgische prestatie op een WK bij de profs neer te zetten. Dat is een top 5-plaats en ik denk dat hij daar toe in staat is."

   

  "Dan zou hij ook een super WK gereden hebben. Mensen staren zich vaak blind op het podium. We zijn natuurlijk al verwend met onder meer Remco Evenepoel, maar dat telt niet. Er starten 61 renners, waarvan er toch een dozijn een reële kans heeft op het podium."

  "WK is geslaagd als Belgen beter doen dan Hoste en Devolder"

  In de laatste lange tijdrit van de Vuelta was Victor Campenaerts maar derde Belg na Laurens De Plus en Dylan Teuns. "Dat hoeft voor een kampioenschap niet veel te betekenen. Een tijdrit in een grote ronde is altijd een ander verhaal, daar kan Campenaerts zijn gebruikelijke routine niet doen. Hij is een tijdrijder die altijd goed uit de verf komt in een tijdrit waarop hij zich dagen heeft kunnen voorbereiden."

   

  Laurens De Plus werd zondag al wereldkampioen ploegentijdrit. "Maar hij is voor mij een vraagteken. We mogen niet vergeten dat hij een zware revalidatie achter de rug heeft. Na dat ongeval op training heeft hij sterretjes gezien. Zulke talenten halen dan vaak weer snel resultaten, maar dan krijgen ze altijd een terugslag."

   

  Wanneer mogen de Belgen dan tevreden zijn? "Dat hangt af van wat ze zelf vooropstellen. Vanuit supportersstandpunt kun je altijd concluderen dat de Belgen een meer dan geslaagd WK doen als ze de beste Belgische prestatie ooit verbeteren, die 6e plaats van Leif Hoste in 2001 en Stijn Devolder in 2008. Misschien kunnen ze de ban van de 6e plaats eens doorbreken en een top 5 realiseren. Dan hebben de Belgen het super gedaan."

  Live in onze stream en op Canvas vanaf 14u

  U hoeft niets te missen van de tijdrit bij de profs. Vanaf 14u zijn Renaat Schotte en José De Cauwer uw gastheren op tv of site.