• home
 • video
 • pas verschenen

  Mentor van Courtois: "Toen hij 13, 14 jaar was, twijfelde Genk aan hem"

  " "

  Guy Martens is doelmannentrainer bij Genk. "Dit niet gezien in jonge Courtois."

  Zijn uitverkiezing tot beste doelman van de wereld was al de 20e trofee voor de 26-jarige Thibaut Courtois. StuBru belde met Guy Martens, zijn doelmannentrainer en mentor bij Genk. "Dit had ik helemaal niet zien aankomen in de kleine Courtois."

  Martens had het kleine keepertje Courtois onder zijn hoede. Had hij dit toen al in hem gezien? "Helemaal niet. Hij was zelfs begonnen als speler. En op een bepaald moment, toen hij 13 à 14 jaar was, was er zelfs twijfel in de club of ze hem wilden houden."

   

  "Hij was wat uitgegroeid tot een lange slungel en zijn coördinatie was niet meer up-to-date. Uiteindelijk hebben ze hem toch gehouden en daar zijn ze heel trots op."

  "Surplus van Courtois is zijn mentale weerbaarheid"

  Courtois was ook al de beste keeper van het WK. Waarom is hij de beste ter wereld? Martens: "Ik denk dat hij op het gebied van techniek, tactiek en fysiek ongeveer op dezelfde hoogte staat als die toppers. Wat nog een surplus geeft, is zijn mentale weerbaarheid. Hij blijft in alle omstandigheden even rustig. En als het heel moeilijk wordt, kan hij zichzelf zelfs overstijgen. En dat heeft hij laten zien tegen Brazilië, waar hij een geweldige partij speelde in Rusland."

   

  Courtois trok naar Spanje (Atletico Madrid), Engeland (Chelsea) en weer Spanje (Real Madrid). Maar de twee horen elkaar nog: "We sms'en en hebben regelmatig contact. En dat zal zo blijven, denk ik."

  "Een prijs voor alle opleiders bij KRC Genk"

  Bij Martens begon het succesverhaal van Courtois. StuBru-presentatrice Linde Merckpoel vindt felicitaties voor de doelmannentrainer dan ook op zijn plaats. "Ik denk dat die prijs naar alle opleiders gaat. Heel de jeugdwerking van KRC Genk heeft fantastisch werk geleverd. Ze mogen daar heel trots op zijn. Niet alleen op hem, maar op zoveel jongeren die in Genk zijn vertrokken en carrière gemaakt hebben."