• home
 • video
 • pas verschenen

  Meurisse is konijn uit WK-hoed bondscoach: "Denk dat Belgen onderschat worden"

  " "

  Xandro Meurisse (26) heeft een geslaagd jaar achter de rug: op werk- en privévlak.

  Zondag is er het WK in Innsbruck. Door het grote aantal hoogtemeters wordt de Belgische selectie weinig kansen toegedicht. Maar Xandro Meurisse, de opvallendste naam bij België, denkt daar het zijne van. Sportweekend zocht de 26-jarige renner van Wanty-Groupe Gobert op voor een kennismaking.

  Meurisse is de enige niet-WorldTour-renner bij de 8 namen van bondscoach Kevin De Weert. En bijna was de laatbloeier geen renner meer. Twee jaar geleden stelde hij zich de vraag: doorgroeien of definitief stoppen? "Ik wou niet verder blijven proberen tot het toch verloren was."

   

  "Ik heb er dat jaar alles voor gedaan. En dat is gelukkig gelukt. Ik wilde niet terugkeren naar het circuit van de elite zonder contract. Ik zou me gaan concentreren op een fulltime job en mijn gezin. De fiets zou wel nog een keer buitengekomen zijn, maar niet meer in competitie."

  " "

  Xandro Meurisse wint de Druivenkoers in Overijse.

  "WK-selectie was toch een verrassing"

  Meurisse zit dus nog altijd in het peloton en beleeft een uitstekend jaar: zowel op de weg (hij won de Druivenkoers en verdiende een EK- en WK-selectie) als ernaast met een wolk van een zoon. "Die WK-selectie was toch een verrassing. Die is soms nu nog niet volledig doorgedrongen. Dat zal pas dinsdag (vandaag, red) komen, als ik in Oostenrijk aankom."

   

  "Voor mij was het tot nu het perfecte jaar: zonder blessures, zonder ziekte en ook op privévlak liep alles goed met de geboorte van mijn zoon. De prestaties volgen dan ook. Als je dan beloond wordt met een EK- en een WK-selectie in hetzelfde jaar is dat een geslaagd jaar."

   

  Op het EK in Glasgow  werd hij 6e. En dat in de regen. "Tot vorig seizoen had ik altijd een probleem met de regen. Dat had zo'n impact op mijn lichaam, dat ik mijn ademhaling niet meer onder controle had. Het was een vorm van hyperventilatie. Ik heb daaraan gewerkt en tot nu heb ik er geen last meer van gehad."

  " "

  Meurisse eindigt 6e op het EK in Glasgow.

  "In de breedte hebben we een heel sterke ploeg"

  Het EK leverde een bronzen medaille met Wout van Aert op. Op het klim-WK in Innsbruck acht Meurisse een medaille ook mogelijk. "Ik denk dat de Belgen een beetje onderschat worden. Ik denk dat we in de breedte een heel sterke ploeg hebben. Dat kunnen we zeker uitspelen. Het zou voor de buitenwereld wel eens een verrassing kunnen zijn, dat de Belgen toch uitpakken."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend:

  Daags na de WK-selectie stelde sporza.be Xandro Meurisse al uitgebreid voor: over zijn klimmersbenen, het WK en zijn WorldTour-droom. Als man voor de Ardennen is zijn ultieme droom Luik-Bastenaken-Luik winnen.