• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Houtem verovert Europese triatlontitel lange afstand, Tondeur pakt zilver

  " "

  Timothy Van Houtem won vorig jaar ook de 1e editie van de Challenge Madrid.

  België heeft 2 medailles meegegraaid op het EK triatlon over de lange afstand in Madrid. Timothy Van Houtem was een klasse apart bij de mannen, Alexandra Tondeur liep naar zilver.

  Van Houtem kende vorig jaar een goeie generale repetitie: hij won toen de Challenge Madrid, die dit jaar als EK diende, en wist toen dat het kon. Onze landgenoot kwam met bijna 10 minuten achterstand uit het water op een Spaans duo: wereldkampioen Pablo Gonzalez Dapena en Carlos Lopez Dia. 

   

  Vanaf het fietsen nam Van Houtem evenwel de wedstrijd stevig in handen. Na twee derde van de 180 kilometer ging hij op en over het kopduo. Met bijna 5 minuten voorsprong begon Van Houtem aan zijn marathon. En die kloof zou hij alleen maar uitbouwen. Hij finishte in 9u00'13", Dapena kwam bijna 23 minuten later binnen. Het brons was voor de Deen Brammer Olesen.

   

  Het is de 4e keer dat een Belg het EK lange afstand wint: Gerrit Schellens in 2004 en 2005 en Frederik Van Lierde in 2007 deden het Van Houtem voor.

   

  Bij de vrouwen kwam Tondeur samen met de Duitse Eva Wutti en de Britse Laura Siddall op kop in het fietsen. Laatstgenoemde liet naar het einde toe haar collega-koplopers ter plaatse en begon met 6 minuten bonus aan de 42,195 kilometer. Tondeur liep haar marathon 4 minuten sneller dan Siddall, maar zilver was nog het hoogst haalbare. Ze doet zo even goed dan Tine Deckers in 2007.

  Van Houtem: "Het was heel zwaar"

  "Het was heel zwaar", trapte Van Houtem een open deur in bij zijn reactie aan 3athlon.nl. "Ik heb naar mijn doen goed gezwommen. In het fietsen dacht ik dat het moeilijk zou worden om de twee vooraan in het tweede deel te pakken, omdat het bergaf en golvend ging. Maar na de afdaling kwam ik er bij. Ik wou de koers zwaar maken en was na 160 kilometer plots alleen."

   

  "Na 1 kilometer lopen voelden mijn benen niet goed. Ik had last van de warmte en dacht het niet te kunnen uitlopen. Bovendien was Dapena snel begonnen. Ik heb mezelf verrast. Na een ietwat moeilijk seizoen had ik deze titel niet verwacht. Dit maakt alles goed."

  Top 3:

  Mannen:
  1. Timothy Van Houtem, in 9u00'13"
  2. Pablo Gonzalez Dapena (Spa) in 9u23'01"
  3. Brammer Olesen (Den) in 9u28'12"

  Vrouwen:
  1. Laura Siddall (GBr), in 9u54'33"
  2. Alexandra Tondeur in 9u56'44"
  3. Lisa Roberts (VS) in 10u07'16"