• home
 • video
 • pas verschenen

  "Zou een andere coach het in Gent veel beter doen met dit materiaal?"

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt fileert voor u het voetbal in de Jupiler Pro League.

  In zijn terugblik op het voetbalweekend staat Peter Vandenbempt stil bij de prestaties van Anderlecht, Standard en AA Gent. Bij de eerste club is de crisis afgewend, bij de andere clubs loert er een om de hoek.

  Misschien moet Gent ook de kern evalueren

  Niemand weet of Yves Vanderhaeghe deze nieuwe klap overleeft in Gent, alleen de mensen die erover moeten beslissen. Gent speelde een aanvaardbare eerste helft, maar na de 0-2 stortte het team in.

   

  Een pandoering tegen Club Brugge is altijd even slikken. Ik lees dat het stadion ook niet helemaal uitverkocht was. Dat is alarmerend voor een club die wil groeien. Ze willen supporters winnen en niet verliezen.


  Voorzitter De Witte en manager Louwagie zullen weer alles in de weegschaal moeten gooien. Zo gaat dat al een tijdje. Er heerst respect en erkentelijkheid voor het werk van Yves Vanderhaeghe vorig seizoen. En er is de openlijke steun van de spelers, al zou het wel helpen als ze dat ook op het veld tonen.


  Het programma van Gent oogt stevig. Er is die vervelende bekermatch tegen Virton en in de competitie wachten Antwerp en Genk. Moet je daarom de coach nu onder de loep leggen? Zou je niet wachten en misschien ook de kern een keer evalueren? Dat lijkt me aangewezen, want zou een andere coach het met dit materiaal veel beter doen?

   

  Kijk hieronder naar de persconferentie na AA Gent - Club Brugge (0-4):

  Zo kan Vanderhaeghe niet blijven doorgaan

  Ik hoor dat er allerlei lijnen zijn uitgegooid. Een ding is wel duidelijk: op deze manier kan Yves Vanderhaeghe als mens en als coach niet blijven doorgaan. Na elke nederlaag ligt zijn positie op tafel.


  Voor het bestuur is het natuurlijk bijzonder zuur dat de trainer met wie ze eerst hadden gepraat, Philippe Clement, het zoveel beter doet. Omdat de sportieve cel van Racing Genk veel beter heeft gewerkt. Die kern heeft meer kwaliteiten dan die in Gent.

   

  De goals uit AA Gent - Club Brugge:

  Geen rimpel op de Maas

  Na een late nederlaag in Anderlecht is Standard uit de top 6 gezakt. De voorbije jaren zou Luik in brand gestaan hebben. Nu zie je geen rimpel op het wateroppervlak van de Maas. 

   

  Nochtans zijn de resultaten helemaal niet goed geweest. De nederlagen op Ajax, in Sevilla en begin deze maand in Eupen waren een teleurstelling. Gisteren nu niet, maar de rust en de sereniteit zijn ongebruikelijk in Luik.

   

  Dat heeft te maken met de visie van de bazen. Zij hebben een blind vertrouwen in de coach. Ze hebben gekozen voor een project van 4 jaar met Michel Preud'homme aan het roer. Negatieve resultaten zullen die koers niet wijzigen. Dat is niet gemakkelijk. Hoe lang blijven de supporters rustig?


  De geweldige resultaten van eind vorig seizoen maken het extra moeilijk. Geweldig, maar intern hebben ze daar een andere evaluatie over gemaakt. Club Brugge is het grote voorbeeld voor voorzitter Venanzi. Daar hebben Mannaert en Verhaeghe ook woelige jaren gekend. De kentering is er pas gekomen toen ze de sleutels in handen van Preud'homme gaven.

   

  Ondertussen boekt Club Brugge wel successen: sportief, financieel, commercieel en misschien ook structureel. Daarom geniet Preud'homme in Luik ook van een bijzondere positie. Daar zullen veel collega's hem om benijden. Het helpt natuurlijk ook dat de functies van vicevoorzitter en technisch directeur op zijn naamkaartje staan.

  Club Brugge is het grote voorbeeld voor Standard-voorzitter Venanzi.

  Peter Vandenbempt

  Preud'homme zoekt vroegtijdig de kleedkamer op in Anderlecht:

  Enorme opluchting in Anderlecht

  Anderlecht won op een diefje. Dan kan je natuurlijk zeggen dat er niets aan de hand is, dat het de media zijn die het over een dreigende crisis hebben, maar de enorme opluchting sprak toch wel boekdelen.

   

  Er was een meningsverschil over het gebrek aan creativiteit. De manager noemde dat onzin, de trainer bevestigde dat nog een keer na de nederlaag in de Europa League. Wat mij betreft heeft de coach gelijk. Marc Coucke mag "supercontent" geweest zijn, zijn klanten op de tribunes zijn dat niet. Of toch niet meer.


  Als commercant weet Coucke dat klanten belangrijk zijn. Daarom was die overwinning op karakter - verdiend ook - heel erg nodig. Liefst volgen er de komende weken nog een stuk of 5, 6."

   

  Daar kan Anderlecht tijd mee kopen: tijd om er een geoliede machine mee te maken en te laten voetballen zoals de trainer dat wil: tijd om de spanning te laten wegebben. Ook voor de trainer, want als hij niet presteert, dan is dat nog altijd het resultaat van het vorige management.

   

  De doelpunten uit Anderlecht - Standard (2-1):

  Peter Vandenbempt