• home
 • video
 • pas verschenen

  Campenaerts: "Verschil met Dumoulin en Dennis? Dat houdt me 's nachts ook wakker"

  " "

  De Plus (l) start straks om 14.47u, Campenaerts (r) om 15.34u.

  België heeft al goud met junior Remco Evenepoel en zilver met belofte Brent Van Moer, een mooi duwtje in de rug van Victor Campenaerts en Laurens De Plus. Zij verdedigen vanmiddag de Belgische kleuren in de tijdrit bij de profs. Wat zijn hun ambities?

  Campenaerts: "Ik zat niet te wachten op die klim"

  De profs krijgen meer dan 50 kilometer voor de wielen geschoven, met een klim van ruim 4 kilometer als scherprechter. "Of ik tevreden ben met het parcours? Als ik het zelf had uitgetekend, dan zou ik er nooit zo'n lange klim ingelegd hebben", vertelt Victor Campenaerts aan Sporza.

   

  "Het parcours speelt veel meer in de kaart van goeie klimmers zoals Tom Dumoulin. Ik zat niet te wachten op die klim, maar ik maak er het beste van. Mijn sterkte ligt in de eerste 30 kilometers, die heel vlak zijn. Ik denk dat ik daar relatief zuinig zal kunnen rijden en door mijn aerodynamica toch een hoge snelheid kan halen. Dan kan ik de klim misschien frisser aanvatten."

   

  "Een goeie indeling is cruciaal, zeker op dit parcours. Dit dit zal mijn tactiek zijn: economisch rijden op het vlakke en keihard rijden op de klim."

   

  Mag de Europese kampioen tegen de klok dan het podium ambiëren? "Natuurlijk zou ik graag laten zien dat ik absolute wereldtop ben. Maar mijn ambitie is om beter te doen dan de top 6, de beste Belgische prestatie ooit (Leif Hoste in 2001 en Stijn Devolder in 2008). Dat is een mooi doel. Je moet ook stappen zetten en de top 10 op een WK kan een volgende stap zijn. Dat heb ik nog niet gedaan. Maar er zit meer in, denk ik."

  "Dennis vloog in de Vuelta"

  Rohan Dennis en titelverdediger Tom Dumoulin zijn de topfavorieten. "Het parcours is op het lijf geschreven van Dumoulin, maar Dennis vloog in de Vuelta. Wat het verschil met hen is? Dat houdt me 's nachts ook wakker", zegt Campenaerts.

   

  "Ik denk dat zij meer inhoud hebben dan ik. Zij zijn ook al wat langer prof, ze hebben meer grote rondes in de benen. Met de tand des tijds..."

  De Plus: "Campenaerts? Ik geloof echt hard in hem"

  Laurens De Plus werd zondag al wereldkampioen ploegentijdrit. "Dat geeft een mentale boost en dan gaat het herstel vlotter", zegt de Quick-Step-renner aan Sporza. "Het zal me meer vertrouwen geven, maar ik moet niet plots verwachten om mee te strijden voor de top 5 of top 10."

   

  "Ik besef heel goed dat de wereldtop ver verwijderd is van mijn niveau. Het is ook een aparte tijdrit. Het is enorm vlak in het begin en dan volgt een klim, een beetje vergelijkbaar dus met de ploegentijdrit. Het vergt een aparte indeling. Je moet je limiet opzoeken op het vlakke, maar je mag er niet overgaan. En je moet iets overhouden voor die klim, waar ik tijd kan goedmaken."

   

  "Wat dan het verschil met die top 5 is? Pure power. Ik denk dat ik 1 à 2 kilogram te licht ben voor dit parcours. En iemand als Dennis is het zo gewend om met die fiets te rijden. Hij is wereldklasse. We moeten ook beseffen dat Victor wereldtop is. Ik geloof echt hard in hem. Maar die klim is in zijn nadeel, al kan alles op een superdag."

  Wat verwacht commentator Renaat Schotte van de 2 tijdrit-Belgen?