• home
 • video
 • pas verschenen

  1e periode in 1B is halfweg. Tijd voor onderscheidingen en onvoldoendes!

  Karel Fraeye maakt een eerste rapport op van 1B.

  In 1B zijn 7 speelronden afgewerkt. Dat betekent dat alle clubs elkaar al een keer ontmoet hebben en dat we een eerste rapport kunnen opmaken. Onze analist Karel Fraeye deelt (grote) onderscheidingen en onvoldoendes uit. 

  Grote onderscheiding

  KVC Westerlo en Lommel SK werden voor het seizoen nooit als serieuze kanshebbers beschouwd, maar staan - met hun beduidend beperkter budget - toch maar mooi op de eerste twee posities.

   

  En het moet gezegd : beide ploegen doen dat met positief voetbal én een uitstekende wedstrijdmentaliteit. Of het dan toevallig is dat beide teams met overwegend Belgen aantreden, laat ik in het midden.

   

  Feit is wel dat de clubs verstandig inkochten: ervaring én kennis van de reeks.  Nóg opvallender: beide ploegen zijn na die 7 partijen met respectievelijk 13 en 12 goals de meeste productieve elftallen uit 1B. 

   

  Beide ploegen hebben een "mister 50%"-spits : voor Westerlo is dat Jens
  Naessens (ex-Zulte-Waregem, -Antwerp en -KV Mechelen), voor Lommel de tot nu toe onbekende Portugees Miramar Rocha.

   

  Het is een cliché, maar vaak bevatten die heel wat waarheid: een team dat draait, heeft weinig geblesseerden en wijzigt zelden. Lommel en Westerlo zijn dan ook de clubs die het basiselftal of het spelconcept het minst veranderden.

   

  Toch zijn deze clubs niet genoeg gewapend zijn om echt mee te gaan strijden voor een periodekampioenschap, ook al kleurden ze het eerste kwart van de competitie.

  Video van KV Mechelen-Westerlo:

  Onderscheiding

  De Brusselse club Union stelde een zo goed als nieuw basiselftal samen. Slechts twee of drie pionnen uit de vorige jaargang komen regelmatig aan de aftrap. De ploeg betaalde leergeld in het begin, maar kon zich snel aanpassen aan het specifieke fysieke karakter van 1B.

   

  Maar dé grote factor was uiteraard het binnenhalen van Youssouf Niakaté. De 25-jarige Fransman scoorde maar liefst 8 doelpunten in zijn 7 wedstrijden voor de Brusselaars. Hij doet nog straffer dan Naessens en Rocha, voor geel-blauw is Niakaté zowaar "mister 80%". 

   

  Union deed geen grote uitspraken en lijkt voordeel te halen uit zijn underdogpositie. Benieuwd hoe de ploeg met druk omgaat én hoe ze het mogelijke uitvallen van Niakaté opvangt. 

   

  Union is een stevige kandidaat voor een eindstek in de top 4 en met driepunters in de eerstvolgende partijen een outsider voor het periodekampioenschap.

  Video van Tubeke-Union:

  Voldoening

  KSV Roeselare begon heel moeizaam aan deze campagne. Het diende tot eind augustus te wachten om het broodnodige aanvallende geweld aan te trekken, maar deed dat wel met verve.

   

  Met Mo Alouad (teruggehaald uit Wydad) en Nicolas Rajsel (van KV Oostende) brachten ze twee creatieve smaakmakers naar Schiervelde en volgden ook de punten. 

   

  De West-Vlamingen lijken nu gewapend om mee te strijden voor de vierde plaats in het eindklassement, maar komen algemeen echt tekort om voor meer te gaan.  Of het ook écht de ambitie of een must is om de promotie af te dwingen, lijkt me onwaarschijnlijk.

   

  KV Mechelen begon dramatisch aan het seizoen en besloot heel snel om afscheid te nemen van Dennis van Wijk. Met nieuwe man Wouter Vrancken groeien ze Achter De Kazerne naar een andere speelstijl.

   

  Die motor lijkt te gaan aanslaan. Door zondag te winnen van Westerlo gooien ze zichzelf weer helemaal in de strijd voor die noodzakelijke periodewinst. Alles ligt nog steeds dicht bij elkaar en als Mechelen, dat de tweede ronde aanvat op verplaatsing bij Lommel, een nieuwe driepunter binnenhaalt, worden de Maneblussers voor mij de grootste kanshebber voor de eerste finaleplek. 

  KVM-coach Vrancken na de zege tegen Westerlo:

  Onvoldoende

  Beerschot Wilrijk maakte zijn ambitie heel kenbaar: er moét gepromoveerd worden. Het startte met drie heel sterke prestaties, maar werd er niet voor beloond. Drie gelijke spelen op een rij zorgden voor een wrang gevoel en mijns inziens onterecht voor wat vertwijfeling.

   

  Een offday uit bij Roeselare deed de club geen goed, ook al werd nadien - vooral op karakter - op het Kiel gewonnen van KV Mechelen. Net dát karakter werd node gemist tegen Lommel: een bijzonder harde 1-3-nederlaag doet de druk bij de Ratten flink toenemen.

   

  Trainer Vreven nam geen blad voor de mond en pikte de blamage tegen zijn ex-club niet. Uitkijken hoe zij de terugronde aanvatten, uit bij Westerlo. Nieuw puntenverlies slaat Beerschot Wilrijk uit de titelrace, maar een plek in de top 4 mag paars-wit nooit ontsnappen.

   

  OH Leuven beschikt - samen met KV Mechelen - met voorsprong over de meest ervaren en meest kwaliteitsvolle kern. Toch kon het slechts één keer winnen en is het constant zoeken naar de juiste formule.

   

  De technische staf verandert vaak van spelsysteem en gebruikte al heel veel verschillende spelers in de basis. Toch hadden de Leuvenaars zich weer kunnen opwerken, want de 0-2-nederlaag tegen Roeselare was een te hard verdict.

   

  OHL kijkt eerst Union en dan KV Mechelen in de ogen: enkel 6 op 6 brengt hen weer op koers. Eén overtuigende prestatie kan de vonk zijn bij de Leuvenaars om een reeks neer te zetten, maar de tijd dringt meer dan ooit.

   

  AFC Tubize werd vooraf bestempeld als kneusje van 1B en het lijkt erop dat ze die

  rol zullen waarmaken. Met Thomas Henry loopt er in het Stade Leburton een sluipschutter in de gelederen, maar Les Sangs et Or stevenen voor het tweede jaar op rij af op een loodzwaar seizoen om de degradatie te proberen ontlopen.

  Video van Beerschot Wilrijk-Lommel:

  De competitie begint nú

  Voor mij begint de competitie in 1B nú : de kernen zijn gevormd, de ploegen komen fysiek en tactisch op kruissnelheid en de trainers en spelers kennen na 7 wedstrijden de tegenstanders. Wedstrijdmentaliteit, tactische keuzes of bijsturingen en klasseflitsen zullen de eindstanden bepalen.