• home
 • video
 • pas verschenen

  Bond na wanprestatie springruiters: "Moeten in de spiegel kijken"

  Nicola Phillippaerts

  Philippaerts begon nochtans sterk aan zijn parcours.

  De Belgische ruiters kenden gisteren een echte baaldag in het Amerikaanse Tryon, waar de Wereldruiterspelen op het programma staan. De ambities konden ze niet aflossen, sterker nog, zelfs een finaleplaats kwam er niet. "We moeten in de spiegel kijken", aldus Wendy Laeremans, sportief directeur bij de KBRSF.

  "We waren niet in vorm, een reden daarvoor hebben we niet"

  Wat vooraf als een zekerheid werd bezien, liep gisteren af in mineur voor de Belgische ruiters. Na een heel jaar op topniveau te presteren, miste de Belgische ploeg de finale van de Wereldruiterspelen. De Belgen, een van de favorieten voor het goud, eindigden op een 11e plek, enkel de top 10 stootte door naar de finale. Een ticket voor de Olympische Spelen werd bijgevolg ook niet gehaald. Wendy Laeremans evalueert het Belgische fiasco.

   

  "Het is enorm teleurstellend als je het hele jaar door op topniveau presteert. Dan haal je de finale hier niet, dat is heel teleurstellend voor iedereen", vertelt Laeremans. "Gisteren en eergisteren was het ons kampioenschap niet. We waren niet in vorm, een reden daarvoor hebben we niet. We moeten nu samenzitten, de koppen bij elkaar steken en alles positief bezien naar volgend jaar toe."

   

  "Alles was er om een goede prestatie neer te zetten. Wanneer het dan moet, dan komt het er niet. Dat geeft ons voer om te overleggen en na te denken naar volgend jaar toe.  Met deze kwaliteit horen we gewoon thuis op zo'n grote kampioenschappen. Maar we moeten toegeven dat we niet goed genoeg waren. We moeten in de spiegel kijken. Niet negatief, maar positief denken. Vooruit kijken en dan zien hoe we dit alles kunnen oplossen."

  Niels Bruynseels & Nicola Philippaerts

  Niels Bruynseels (l) en Nicola Philippaerts (m) openden nochtans uitstekend.

  "Als puntje bij paaltje komt, komen we op de kampioenschappen te kort"

  Vier jaar geleden miste het Belgische team nog een ticket voor de Spelen in Rio. "Een déjà vu? Neen, dat hebben we niet", gaat Laeremans voort. "Toen hadden we een ploeg die ervaring miste. Nu hebben we mannen die heel het jaar hebben getoond hoe sterk ze zijn."

   

  Dat de Belgische ruiters dit jaar uitstekend presteerden, resulteerde niet in hoogmoed voor deze Wereldruiterspelen, vindt Laeremans. "Verre van! Het is juist het tegenovergestelde. In jumping begint alles altijd opnieuw van nul en moet alles opnieuw bewezen worden. We hebben getoond dat we het kunnen op grote evenementen, het hele jaar door. Maar als puntje bij paaltje komt, komen we op de kampioenschappen te kort."

   

  Een eerste kans op een olympisch ticket hebben de Belgen nu gemist. "De volgende stap is het EK", verklaart Laeremans. "Daar moeten we bij de beste 3 Europese landen behoren die nog niet geplaatst zijn op dit WK. Dus vandaag kijken we naar de 6 landen die zich gaan plaatsen. We hopen natuurlijk op zoveel mogelijk Europese landen, die dan op het EK voor ons mogen eindigen. Op het EK volgend jaar moet het echt."

   

  Ook individueel lijken de kansen op een medaille onbereikbaar. Toch blijft Laeremans strijdlustig. "Zeg nooit nooit. Een land dat gisteren nog 14e stond, staat nu 4e. Zo rap kan het gaan in jumping. Er zijn nog 3 parcours te gaan. Als de rest steken laat vallen en wij niet, dan is er nog iets mogelijk. Als je denkt dat het niet meer mogelijk is, is het niet meer de moeite om te starten."

  In jumping begint alles altijd opnieuw van nul. We hebben getoond dat we het kunnen op grote evenementen. Maar als puntje bij paaltje komt, komen we op de kampioenschappen te kort.

  Wendy Laeremans