• home
 • video
 • pas verschenen

  Na "onbegrijpelijk" rood voor Ronaldo: "De VAR had ref kunnen helpen"

  De hemel viel gisteren op het hoofd van Ronaldo. De Portugees kreeg in Valencia in zijn allereerste Champions League-match voor Juventus na een half uur heel licht rood. Ploegmaats en coach begrepen de uitsluiting niet, de spits zelf reageerde nog niet.

  Ronaldo wist niet wat hem overkwam: in de 16 van Valencia was er een duelletje met Murillo, die daarbij ten val kwam. De Juve-spits maande de verdediger aan om weer op te staan en aaide hem heel kort over de bol. Voor ref Brych bleek dit voldoende voor rood, de eerste uitsluiting voor Ronaldo in 154 Champions League-duels. De spits was totaal van de kaart en verliet vol ongeloof en tranen het veld.

   

  Niet de 0-2-zege van 10 Juve-spelers was nadien het gespreksonderwerp, maar wel de heel lichte rode kaart. Ploegmaat Blaise Matuidi was er niet over te spreken: "Dit was heel streng. Ik denk dat als je de beelden hebt gezien, je hebt kunnen vaststellen dat het onbegrijpelijk is", aldus de Franse wereldkampioen.

   

  "Ik hoop dat de leden van de disciplinaire commissie naar de beelden zullen kijken en dat er dan toch iets positiefs voor Ronaldo uit de bus komt, want dit verdient hij niet. Hij was heel erg triest na de wedstrijd en wij waren triest voor hem."

  Juve-coach Allegri: "VAR had ref kunnen helpen"

  Massimiliano Allegri, de coach van Ronaldo bij Juventus, begreep zijn exit ook niet en deed een oproep: "Het enige dat ik kan zeggen is dat in zo'n situatie de VAR de scheidsrechter had kunnen helpen om de goeie beslissing te nemen. Dit was geen uitsluiting waard."

   

  De Video Assistant Ref (VAR), die op het WK en in een pak nationale competities - ook in België - al zijn intrede heeft gemaakt, bestaat evenwel niet in Europa. De UEFA is nog niet overtuigd van de videoref, maar als het van Allegri afhangt mag die dus liever vandaag dan morgen aan de slag.

   

  "Dat je met 10 valt in de Champions League na zo een voorval is heel teleurstellend. Wij hadden daardoor kunnen verliezen en we zijn Ronaldo ook voor enkele volgende wedstrijden kwijt."

   

  Allegri zag zijn aanwinst van 100 miljoen lijden: "Hij was er ondersteboven van en heeft tijd nodig om tot rust te komen. Hij moet hier boven komen te staan en zich focussen op zondag. Al blijft er een bittere nasmaak."

  Valencia-coach: "De tranen van Ronaldo raakten mij"

  Een groot deel van de supporters van Valencia vonden het geweldig, de uitsluiting. Zij zagen kansen voor hun ploeg. Toch was er ook medeleven bij de thuisploeg. Valencia-coach Marcelino Garcia probeerde Ronaldo zelfs te troosten toen die van het veld kwam.

   

  "Ik heb het contact niet gezien. Ik was geraakt door zijn tranen. Hij zei me dat hij niets gedaan had. Ik sprak met hem, maar ik vertel niet wat ik hem zei."

  UEFA bekijkt rode kaart van Ronaldo volgende dinsdag

  Cristiano Ronaldo kent volgende week dinsdag pas zijn lot. Dan buigt de disciplinaire commissie van de UEFA zich over zijn zaak. Dat panel kan een extra straf uitspreken bovenop de verplichte schorsing van 1 wedstrijd.

   

  Ronaldo mist al zeker de thuismatch tegen Young Boys Bern op 2 oktober. De volgende match is op 23 oktober op Old Trafford tegen zijn ex-team Manchester United. De Portugees was daar 6 jaar actief.