• home
 • video
 • pas verschenen

  Muyters over opheffing Russische schorsing: "We moeten vooruit"

  "Ik ben er zeker van dat de zaak in orde komt."

  Vlaams minister van Sport Philippe Muyters toont begrip voor de beslissing om de schorsing van het Russische antidopingagentschap op te heffen. "We moeten het verleden op een propere manier afsluiten", zegt hij.

  Het Russische antidopingagentschap Rusada kan onder strikte voorwaarden terugkeren als lid van het Wereldantidopingagentschap WADA. Dat heeft het uitvoerend comité van het WADA vandaag beslist.

   

  "Ik voel al een tijdje aan dat de Russen dopingstalen nemen en controleren zoals het moet en dat ze sporters ook buiten competitie controleren", zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Sport en de vertegenwoordiger van Europa in de WADA Foundation Board.

   

  "Maar het probleem is dat het verleden niet mooi afgesloten was. Zo hebben we nog altijd geen toegang tot het lab in Moskou en zijn de dopingstalen van dat lab nooit vrijgegeven, terwijl dat voor mij wel een essentieel element is."

   

  "Nu is er beslist dat een onafhankelijke expert voor het einde van 2018 in dat lab toegelaten moet worden en dat hij daar alle data en stalen moet kunnen controleren."

   

  "Als dat niet het geval is, is het  Rusada opnieuw niet meer conform de wetgeving en zal het WADA een nieuwe straf opleggen. Het WADA spreekt vrij strenge straffen uit en kan sporters uitsluiten of een verbod uitspreken om grote toernooien te organiseren. Dat is voor mij een zekerheid dat deze zaak in orde komt."

  "Ik begrijp de onvrede, maar we moeten ook vooruit"

  Niet iedereen vindt de opheffing van de sancties tegen Rusland een goeie zaak.

   

  "Ik begrijp de onvrede. Ik had het zelf ook liever anders gezien", zegt Muyters. "Anderzijds moeten we vooruit. Het heeft geen enkele zin om dit nog jaren mee te nemen. Ook niet voor Russische atleten die het spel wél zuiver spelen."

   

  "De Russen hebben een heel pad afgelegd in de goeie richting en als die onafhankelijke expert zijn werk kan doen, dan vind ik dat we een goed resultaat behaald hebben. En als de Russen dat niet toelaten, zullen ze een zwaardere straf dan in het verleden krijgen."

  Interview met minister Muyters:

  Reacties op Twitter: