• home
 • video
 • pas verschenen

  "Vlaamse zwemwereld een rommeltje? Dat is nog zacht uitgedrukt!"

  Sidney Appelboom

  Sidney Appelboom ziet het somber in voor de toekomst van het Vlaamse zwemmen.

  Ronald Gaastra werd gisteren in ere hersteld als hoofdcoach bij de Vlaamse zwembond. "Ik ben 100% zeker dat dit op korte termijn de beste beslissing is", zegt zwemkenner Sidney Appelboom, "maar waar is de langetermijnvisie?"

  Paleisrevolutie in de Vlaamse zwemwereld gisteren: hoofdcoach Rik Valcke werd opzijgezet ten koste van Ronald Gaastra, die 2 jaar eerder nog maar zelf werd ontslagen. "Dat ontslag was een afrekening, maar diezelfde mensen nemen hem nu gewoon weer aan", stelt Sidney Appelboom met verbazing vast.

   

  "Ik ben er 100% zeker van dat dit op korte termijn de juiste beslissing is. Die mensen bij de bond zijn content. "We kunnen weer verder." Maar wat is de visie op lange termijn? Het is een rommeltje, en dat is nog zacht uitgedrukt."

   

  "De huidige situatie is het gevolg van het wanbeleid bij de Vlaamse Zwemliga. Ik en vele anderen schreeuwen al 3 jaar: "Jongens, er is geen jeugd." Maar men lacht ons gewoon weg."

  Ronald Gaastra

  Ronald Gaastra.

  "Ze luisteren niet eens naar ons!"

  "De beleidsmensen moeten zélf eens hun verantwoordelijkheid nemen", vindt Appelboom. "Brigitte Becue en ik waren kandidaat om voorzitter te worden van de Belgische zwembond, maar ze hebben daar niet eens naar ons geluisterd. We mochten 15 minuten uitleg geven. Van de 14 stemmers waren er maar 7 aanwezig. Ik denk dat er van die 14 misschien 2 de tijd kennen waarmee Timmers zilver won op de Spelen. En alleen omdat Stef (Wijnants) en ik het zo hard hebben geroepen."

   

  "Nu is Daniel Motton de nieuwe voorzitter. Een goeie man, maar wel iemand uit het waterpolo. Terwijl die net overhoop lagen met de mensen van de bond. Met alle respect, maar met het waterpolo zullen we nooit de Spelen halen. Met de nieuwe voorzitter gaan we dus ook al niet vooruit."

  Daniel Motton

  Daniel Motton

  "Er is géén jeugd en dat trek je niet recht in 2 jaar"

  "Ik heb er een heilig geloof in dat Gaastra het er goed vanaf zal brengen. Croenen zal bijvoorbeeld wel weer zijn oude niveau halen. Maar hoe succesvol kun je zijn zonder jeugd? Om dat recht te trekken, heb je meer dan 2 jaar nodig. Want de oude generatie is heel oud aan het worden en ik zie niemand opkomen met enig talent of niveau."

   

  "Het zou natuurlijk kunnen dat ze over een paar maanden toch met een plan komen. Dat Ronald tot 2020 mag blijven en daarna een adviserende functie krijgt of hoofdcoach mag blijven, bijvoorbeeld. Maar ik vrees dat dat niet zal gebeuren."

  Ik heb er een heilig geloof in dat Gaastra het er goed vanaf zal brengen

  Sidney Appelboom