• home
 • video
 • pas verschenen

  Atleten: "Herstel Russisch antidopingagentschap niet in ere"

  Craig Reedie

  Onder meer WADA-voorzitter Craig Reedie beslist over het lot van Rusland.

  De Atletencommissie van het IAAF heeft in een open brief aan het WADA opgeroepen om Rusland (nog) niet in ere te herstellen. "Ze hebben nog niet aan alle voorwaarden voldaan."

  Het Compliance Review Committee (CRC) adviseerde het Wereldantidopingagentschap vorige week om een einde te maken aan de schorsing voor Rusland. Donderdag zal het Uitvoerend Comité van het WADA hierover stemmen, maar de atleten steigeren en hebben dan ook hun ongenoegen overgemaakt in een open brief.

   

  "We roepen jullie op om tegen het voorstel van het CRC te stemmen", schrijft de Atletencommissie, waarin onder meer Andreas Thorkildsen, Paula Radcliffe en Mutaz Essa Barshim zetelen. "We dringen erop aan om vast te houden aan de originele voorwaarden die aan Rusland werden gesteld." Het CRC vindt immers dat een versoepeling op zijn plaats is.

   

  "We zijn ervan overtuigd dat een compromis de reputatie van het WADA zal beschadigen. We geven toe dat Rusland al aanzienlijke stappen in de goeie richting heeft gezet, maar gezien de ernst van de vergrijpen zijn de opgelegde voorwaarden gepast, proportioneel en vooral gebaseerd op transparentie en integriteit."

   

  "Jullie hebben die voorwaarden goedgekeurd. Hou jullie nu aan deze regels, want jullie zijn het alle cleane atleten verschuldigd om de bewakers te zijn van een propere sport."