• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor en Berteele over Van Aert: "Er zijn altijd 2 waarheden"

  " "

  Wout van Aert verbreekt met onmiddellijke ingang zijn contract met Sniper Cycling.

  Dat Wout van Aert zijn contract met Sniper Cycling eenzijdig opzegt, is zelden tot nooit gezien in het wielrennen. Wat vinden onze wielercommentatoren Christophe Vandegoor en Carl Berteele daarvan?

  Vandegoor bestempelde het nieuws als "heel opmerkelijk": "En een kroniek van een aangekondigde contractverbreking. Want het gaat al een tijdje niet goed tussen hem en Nick Nuyens, de manager van de ploeg waarvoor hij rijdt."

   

  Vandegoor schetst de situatie: "Van Aert rijdt voor Veranda's Willems-Crelan. Door zijn goeie prestaties op de weg in het voorjaar kreeg hij heel veel aanbiedingen. In juli maakte hij bekend dat hij vanaf 2020 naar het Nederlandse LottoNL-Jumbo trekt."

   

  "Hij voegde daar meteen aan toe dat hij zijn contract zou respecteren en ook in 2019 voor de ploeg van Nuyens zou rijden. Toen kwamen er fusieplannen met een Ierse ploeg, Aqua Blue, die besprekingen sprongen evenwel af. De plannen met Roompot zijn wel doorgegaan en dat zint Van Aert niet."

   

  "Hij verbreekt zijn contract eenzijdig en dat is zeer opmerkelijk: in de geschiedenis van het wielrennen gebeurt dat zelden of nooit. Dat is een gewoonte die geen gewoonte is in de koers."

  "Een eenzijdige contractbreuk gebeurt in de geschiedenis van het wielrennen zelden of nooit. Dat is een gewoonte die geen gewoonte is in de koers."

  Christophe Vandegoor

  "Ik denk dat het publiek Van Aert wel zal begrijpen"

  Welke impact zal dit hebben op zijn imago en carrière? Vandegoor wikt en weegt: "Je hebt altijd 2 partijen, dus moet je voorzichtig blijven: Van Aert en Nuyens. Ieder zal zijn verhaal hebben. Om dan te zeggen dat deze of gene fout is, dat zou niet correct zijn."

   

  In dat verband is er ook een korte reactie van Niels Albert, oud-ploegleider van Van Aert bij Crelan-Charles. De ex-kampioen zit in deze zaak tussen 2 vuren en wil geen kant kiezen. "Dat ze hun shit zelf oplossen. Ik begrijp de beide partijen. Maar ik wil dat ze het als volwassenen oplossen", vertelde hij onze redactie.

   

  Vandegoor verklaart de problemen tussen Nuyens en Van Aert wat nader: "Ze gaan terug tot vorig jaar. De relatie is een beetje verzuurd op communicatief vlak. Van Aert heeft mails verzonden om te vragen dat dit en dit beter moet. Naar verluidt is daar niet meteen gehoor aan gegeven."

   

  "Er waren problemen met fietsen, die niet goed waren. Nuyens heeft dan een nieuwe fietsenconstructeur binnengehaald die wel goed werd bevonden. Daarna waren er de fusieplannen met Aqua Blue, die afgesprongen zijn. Van Aert zei dat hij niet op de hoogte was. Al klinkt het bij bronnen van het team - dat is weer die andere klok - dat hij als 2e, na de manager, op de hoogte was. Zoals gezegd zijn er altijd 2 waarheden."

   

  "Ik denk dat Van Aert het gevoel heeft dat er met hem geleurd is. Hij is de grote man. Roompot is niet geïnteresseerd in andere renners van Veranda's Willems-Crelan. Het gaat om Van Aert. Hij is de grote Belgische nieuwe wielerhoop."

   

  "Hij heeft het gevoel dat er met hem rondgegaan wordt op de markt. Omdat Nuyens ook wil groeien met zijn team. Dat is ook te begrijpen. Vanuit het publiek bekeken denk ik wel dat men Van Aert zal begrijpen: dat hij wil groeien en niet bij deze fusieploeg, waarvoor hij niet heeft gekozen, wil blijven."

  Wout van Aert.

  "LottoNL-Jumbo heeft potje achter de hand om loon al voor 2020 te betalen"

  Wat nu sportief? "In de koers is het zo dat als je je contract eenzijdig verbreekt, daar een jaarloon tegenover staat als opzegvergoeding. Als hij dat doet, is hij een vrij renner en kan hij volgend jaar of nu al voor LottoNL-Jumbo gaan fietsen. De Nederlandse ploeg zal die ontslagvergoeding zeker niet betalen, maar heeft wel gezegd dat het een potje achter de hand heeft gehouden om het loon van Van Aert al vóór 2020 uit te betalen."


  "Op zich lijkt het dus niet zo'n groot probleem te zijn voor Van Aert. Tenzij Nuyens er nog iets anders op vindt met zijn advocaten."

  Christophe Vandegoor.

  Berteele: "Een topper als Van Aert staat niet snel alleen"

  Ook voor Carl Berteele hing deze beslissing in de lucht. "Ik denk dat dit zijn idee is. Hij zei het al een paar keer en tussen de lijnen kon je het lezen: "Ik wil niet met Roompot rijden." Hij is niet meer van dat standpunt afgeweken."

   

  "De mail van de ploeg met de contractverbreking kwam om 10 voor 1 vannacht, dus ik denk dat er gisteravond nog heel wat over en weer gepalaverd is. Maar hij stond recht in zijn schoenen op dat vlak."

   

  "Een beetje onderliggend is dat hij niet op de hoogte was van al die fusieonderhandelingen. Hij voelde zich een beetje in de steek gelaten en apart gezet. En misschien is Van Aert op dat vlak een heel klein beetje koppig. En heeft hij gezegd: als het zonder mij onderhandeld wordt, dan zullen ze ook zonder mij moeten rijden."

   

  Wat betekent dit? "Er komt een juridisch staartje. Bij een eenzijdige contractverbreking moet je een vergoeding betalen. Dat is meestal een jaarloon. Door de ontwikkeling van Van Aert in de cross en op de weg tikt die stilaan tegen het miljoen aan, denk ik. Dat gaat dus om een serieus bedrag."

   

  Ook Berteele ziet LottoNL-Jumbo mogelijk nu al in de dans springen, al denkt hij ook aan andere kapers op de kust: "Een topper als Van Aert die een vrij renner is, die gaat niet snel alleen staan."

  Carl Berteele.