• home
 • video
 • pas verschenen

  Gaastra neemt weer over van Valcke als hoofdcoach zwemfederatie

  Ronald Gaastra

  "Dit is een mooie opportuniteit voor de Vlaamse zwemwereld, Brabo én Ronald Gaastra."

  Opschudding in de Vlaamse zwemwereld, want Ronald Gaastra is opnieuw benoemd tot hoofdcoach. Hij volgt Rik Valcke op, die eerder zelf de opvolger was van... Ronald Gaastra.  Louis Croenen en Basten Caerts maken de overstap van de trainingsgroep van Valcke naar die van Gaastra.

  Vlaamse zwemfederatie zet Valcke opzij en kiest opnieuw voor Gaastra als hoofdcoach

  Gaastra: "Dit is geen revanche"

  Sinds Rio smeulde er al een vuurtje onder de Vlaamse zwembond. Ronald Gaastra moest nog voor de Spelen een stap opzij zetten, ten koste van Rik Valcke. Die begon door gekrakeel met de estafetteploeg onder een slecht gesternte en de voorbije 2 jaar kon hij het tij niet keren. Het ontgoochelende EK was de druppel voor de Vlaamse zwembond.

   

  Het is nu aan Ronald Gaastra om het ingedommelde Vlaamse zwembeleid opnieuw leven in te blazen. "Toen er in 2016 beslist is om nog maar met 1 in plaats van 2 hoofdcoaches door te gaan, is het alleen maar bergaf gegaan", zegt Gaastra. "Zowel qua prestaties als de onderlinge verstandhouding. De lat was hoger gelegd, maar er werden geen maatregelen genomen om die lat te halen. Er moest dus iets gebeuren."

   

  "Ik zie dit als een mooie opportuniteit voor de Vlaamse zwemwereld, voor zwemclub Brabo in Antwerpen en voor Ronald Gaastra. Ik zie dit zeker niet als een revanche. In topsport moet je ook niet te veel achterom kijken."

  "De zwemmers zullen elkaar beter maken"

  Gaastra wacht nu de grote taak om alle neuzen weer in dezelfde richting te krijgen. "Er zijn heel goeie gesprekken geweest. Ik ben enthousiast over de toekomst. Er is nu 1 captain met veel verantwoordelijkheid, maar ook met veel beslissingsrecht. Dat is aangenaam om te werken."

   

  "Concreet ga ik een groot deel van mijn huidige werking in Brabo, met Pieter (Timmers) en Kimberly (Buys) op de hele groep toepassen. De omkadering wordt gestructureerder, we zullen in groep op een hoger niveau trainen. Ze zullen elkaar beter maken."

   

  "Ik weet niet of iedereen van de trainingsgroep in Wachtebeke naar hier zal overkomen, maar Louis Croenen en Basten Caerts hadden sowieso al beslist om over te stappen."

  "Reken mij af op de resultaten"

  Ronald Gaastra heeft nog 2 jaar tot de Spelen van Tokio. Niet veel, maar waar kunnen we hem straks dan op afrekenen? "Op de resultaten, natuurlijk. Ik ben topsportcoach, dat is mijn vak. Maar het is te vroeg om dat concreet te maken."

   

  "We willen met een zo groot mogelijke ploeg naar Tokio. Met Timmers proberen we weer zo dicht mogelijk bij het podium te geraken, Croenen moet de finale kunnen halen en Buys de halve finales. En we willen ook een 4x100 en 4x200 aan de start hebben bij de mannen. Wat er dan nog bijkomt, is meegenomen."

  Topsportcoördinator: "Rik heeft verantwoordelijkheid genomen"

  "We zijn samen met Rik tot de conclusie gekomen dat er iets moest veranderen", zegt topsportcoördinator Koen Van Buggenhout. "Rik was uiteindelijk ook overtuigd dat we met 1 structuur betere kaarten in handen hebben voor Tokio. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid voor het Vlaamse zwemmen. Dat was niet simpel, want hij moet nu iets anders gaan doen."

   

  Wat werd Valcke dan verweten? "Niet zo veel. Maar er waren spanningen waar we moeilijk uitkwamen. We zaten in een impasse. We hopen nu door met meer zwemmers samen in het bad te trainen een dynamiek te krijgen die sterker is dan de verdeeldheid."