• home
 • video
 • pas verschenen

  Clement in Extra Time: "Ik zal vragen dat Pozuelo met rechts aftrapt"

  " "

  Clement: "We hebben in het begin moeten sleuren aan Pozuelo."

  Extra Time had gisteren aandacht voor drie smaakmakers in onze competitie. Alejandro Pozuelo (26) gaf als exponent van het wervelende Genk de winnende assist  tegen Anderlecht, waarvoor Alexis Saelemakers (19) een formidabele match speelde. Standard-vedette Mehdi Carcela (29) werd dan weer het voetballen belet door Charleroi.

  Pozuelo is de draaischijf van de nummer 2 in onze competitie. De Spanjaard speelde een dijk van een match tegen Anderlecht, vooral na de rust. Genk-coach Philippe Clement: "Hij is de man van de laatste pass. Ik wil hem zo hoog mogelijk op het veld houden om daar die laatste pass te geven."

   

  Clement heeft wel wat geschaafd aan Pozuelo: "Hij denkt nu veel meer vooruit. In het begin hebben we er echt moeten aan sleuren. Hij wou altijd maar het balbezit houden, in de bal komen en heel veel die bal te voelen. Hij heeft geduld leren hebben om soms 5 of 10 minuten geen bal te krijgen, maar wel bepalend te zijn."    

   

  Extra troef: Pozuelo is perfect tweevoetig. Fraai was zijn blinde pass na de rust naar Samatta, met zijn linkse voet. Corners en vrijschoppen trapt hij evenwel met rechts. Wat Extra Time de vraag deed stellen: "Wat is zijn beste voet?" Clement bleef alvast het antwoord schuldig: "Ik durf het niet te zeggen. Ik vind het ook niet belangrijk. Ik heb liever 2 goeie voeten dan 1 goeie voet."


  Waarop Extra Time de proef op de som nam en alle baltoetsen van de Spanjaard turfde: "Zaterdag raakte hij 89 keer de bal met rechts en 120 keer met links", verduidelijkte Filip Joos. "In principe trap je onbewust af met je beste voet en dan is hij links. Maar elke vrije trap en elke corner was met rechts. Op dat vlak is hij een fenomeen." Clement beslechtte de discussie met een grapje: "Ik zal volgende keer vragen dat hij met rechts aftrapt."

  Vandenbempt: "Saelemaekers was de jongste en de beste"

  Anderlecht bleef achter met een 1 op 9, maar deed nochtans goed zijn best bij Genk. Het hoefde er niet te verliezen. Voor de zoveelste keer al dit seizoen was de uitblinker de jonge Alexis Saelemaekers. "Hij speelde een formidabele wedstrijd", loofde Vandenbempt.

   

  Saelemaekers speelde nu op links, waar hij doorgaans op de rechterflank voetbalt. "Hij had een 10-tal minuutjes nodig om zijn plaats te zoeken, maar daarna was het geweldig. Hij streed, hij toonde grinta, gaf goeie passes." Bij een hakje noemde Vandenbempt hem zelfs "prettig gestoord". Na de rust kwam Saelemaekers toch weer op rechts terecht: "En toen zorgde hij voor doelgevaar met 2 fantastische voorzetten. Hij heeft lef en durft. De jongste was de beste."

   

  Jan Mulder zag Saelemaekers vorig jaar debuteren tegen STVV: "Maar toen zag ik al: dat is toch geen rechtsback. Dat is een hele mooie aanvallende speler." Clement loofde het vuur in de youngster. "En het is leuk dat de coach hem op de 2 flanken kan zetten."

  Vandenbempt: "Ze gingen er met de botte bijl in op Carcela"

  Standard liet weer punten liggen thuis tegen Charleroi. Dat leverde frustratie op, zeker ook gezien het spel van Charleroi, dat door sommige Standard-spelers als rugby werd omschreven. Zo trapte Carcela een bal keihard in de dug-out van Charleroi.

   

  Dat verdiende een rode kaart. "Het feit dat de ref maar geel geeft, is een soort schuldbekentenis voor alles wat daarvoor gebeurd is", zegt Peter Vandenbempt. Hij doelde op de vele trappen op Carcela, die de ref door de vingers zag.

   

  Vandenbempt: "Het waren ook vaardige voetballers die er redelijk met de botte bijl ingingen. Charleroi trapte Carcela voortdurend. Elke keer als er een actie ging komen, werd hij aangetrapt. Het probleem met Carcela is dat hij zich uit zijn wedstrijd en uit zijn concentratie laat halen door die vele overtredingen. Op een gegeven moment vroeg hij zelfs om zijn vervanging."

   

  Clement denkt er het zijne van: "Ik vind dat er een tendens is om in het begin van de wedstrijd blijkbaar geen geel te geven. Dat heb ik al een aantal keer ondervonden bij Trossard, Pozuelo of Malinovski. Van de eerste fout zouden ze meteen geel moeten geven."