• home
 • video
 • pas verschenen

  De Cauwer over Van Aert: "Dit zal absoluut in de kleren kruipen"

  Wout van Aert verbrak het contract bij zijn ploeg.

  Wout van Aert (24) zorgde voor het nieuws van de dag. De wereldkampioen veldrijden verbrak gisteren eenzijdig het contract met zijn ploeg. Sporza hoorde huisanalist José De Cauwer uit over de zoveelste wending in deze soap. 

  "Hoe groot het bedrag ook is: geld is hier bijzaak"

  "Na afgelopen weekend dacht ik dat men tot een overeenkomst was gekomen en dat Wout het hier bij zou laten", vertelt José De Cauwer over de eerste cross van zondag in Geraardsbergen. "Maar blijkbaar is dat niet zo. Ik ben toch een beetje verrast."

   

  "Zoiets gebeurt zeker niet elke dag. Wout is iemand met een vrij riant salaris. En dan gebeurt het zeker minder, want dan zijn de sommen waarover gesproken wordt nog veel groter."

   

  "Dat Wout het risico loopt om een miljoen euro te moeten ophoesten? Dat zou best kunnen. Hoe groot het bedrag ook is, geld is hier bijzaak. Het hele verhaal is jammer. Er zijn meerdere mensen die fouten gemaakt hebben. Dit is jammer voor de wielersport, maar vooral voor de renner Van Aert."

  "Er is te weinig overleg geweest"

  "Als er iemand imagoschade in deze zaak lijdt, dan denk ik niet dat het Wout van Aert is", gaat José De Cauwer verder. "Er zijn zoveel zaken openbaar gemaakt en dan kunnen we ervan uitgaan dat Wout buiten deze zaak om behandeld is. Dat kun je misschien doen met een doorsneerenner, maar niet met iemand die de jeugd in petto heeft en de kwaliteiten heeft."

   

  "Men heeft er met heel weinig communicatie rondgefietst en dat mag je als bedrijf met zo'n topper absoluut niet doen. We weten niet wat er intern gecommuniceerd is, maar is er wel gecommuniceerd?"

   

  "Als manager van het bedrijf is het enorm belangrijk dat je de zaken met je kopman rechtzet. Hij is diegene die het bedrijf naar buiten brengt. Maar het net werd dichtgespannen en dit is het gevolg. Dit had nooit mogen gebeuren. Er is te weinig overleg geweest."

  "Dit zal zeker sportieve gevolgen hebben"

  En nu? "Wout zal bij de UCI moeten bewijzen dat hij een vrije renner is en dan kan hij gaan waar hij wil. Maar ik vraag me nu toch af in welke trui hij in de VS zal crossen. Dat zal heel snel afgehandeld moeten worden. Dat hij nu vroeger zal overstappen naar LottoNL-Jumbo? Dat is volgens mij de volgende stap."

   

  Moet Van Aert ook een sportieve terugslag vrezen? "DIt zal absoluut in de kleren kruipen. Je kunt nog zo jong zijn, alle druk, en die is er al op zijn schouders, is te veel. Je kunt niet zeggen dat het je niets doet of dat je eindelijk verlost bent van dit verhaal. Dit zal zeker sportieve gevolgen hebben. Dit zal hem tekenen. Je draagt er altijd iets van mee."