Ga naar de inhoud

meest recent

      Waarom België 50% kans maakt om de Champions League te winnen

       di 18 september 2018 15:16
      Thibaut Courtois
      Thibaut Courtois wil scoren met Real Madrid.

      Thomas Vermaelen is de laatste Belg die de Champions League kon winnen. Al speelde hij in 2015 wel geen enkele minuut bij Barcelona. Krijgt hij in 2019 een opvolger? Statistisch is de kans groot want de helft van de clubs in de groepsfase heeft een landgenoot op de spelerslijst staan.

      De Rode Duivels zijn er bijna allemaal bij

      Uiteraard zien we ook dit jaar weer de usual suspects terug. De grootste kanshebbers om de Beker met de Grote Oren weg te kapen lijken Thibaut Courtois en de Belgen van Manchester City. Courtois hoopt als vaste doelman de Koninklijke voor de 9e keer aan de eindzege te helpen. Pep Guardiola wil dit jaar eindelijk voor Europees succes te zorgen bij City. Vincent Kompany zal zijn minuten krijgen in de verdediging, Kevin De Bruyne moet na zijn blessure opnieuw de draaischijf worden van de ploeg.

       

      Ook bij de andere Premier League-clubs zijn de Belgen goed vertegenwoordigd, met 3 Tottenham-Belgen en Lukaku en Fellaini bij United. Axel Witsel, Nacer Chadli, Youri Tielemans en kersvers Rode Duivel Hans Vanaken zullen elkaar allemaal tegenkomen in de groepsfase. 

       

      Voor sommige Rode Duivels lijken er echter weinig speelminuten in te zitten. Zo is de kans klein dat Simon Mignolet nog eens een kans krijgt bij Liverpool en als Thomas Vermaelen zichzelf kan opvolgen, zal hij misschien weer meer op de bank gezeten hebben dan hem lief is. En dan bestaat natuurlijk ook nog altijd de kans dat er nog een paar spelers verhuizen in januari. 

       

      De grote afwezige is Eden Hazard. De smaakmaker van de Rode Duivels haalde met zijn club Chelsea de Champions League niet. 

      Rode Duivels in de Champions League
      AS Monaco Youri Tielemans
        Nacer Chadli
      Borussia Dortmund Axel Witsel
      Club Brugge Hans Vanaken
      Tottenham Hotspur Jan Vertonghen
        Toby Alderweireld
        Mousa Dembélé
      Barcelona Thomas Vermaelen
      Napoli Dries Mertens
      Liverpool Simon Mignolet
      Manchester City Vincent Kompany
        Kevin De Bruyne
      Real Madrid Thibaut Courtois
      Valencia Michy Batshuayi
      Manchester United Romelu Lukaku
        Marouane Fellaini
      PSG Thomas Meunier

      Ook deze Belgen hopen op speelminuten op het Kampioenenbal

      Omdat Radja Nainggolan zijn afscheid van de nationale ploeg al heeft aangekondigd, ontbreekt hij in het vorige lijstje. Maar de middenvelder is er dit seizoen wel bij in de Champions League, al beleeft hij met Inter een moeilijke seizoensstart. Ook Jason Denayer is al een tijdje niet meer opgeroepen voor de Rode Duivels, maar speelt dankzij zijn transfer naar Lyon wel weer op Europees topniveau.

       

      Het is ook uitkijken naar twee jonge landgenoten. Mile Svilar (19) is nog steeds een van de doelmannen van Benfica. En bij PSV zien we Dante Rigo op de spelerslijst staan. De middenvelder was goed begonnen aan het seizoen in de Eredivisie, maar is nu een tijdje out met een blessure. 

      Belgen in de Champions League
      Inter Radja Nainggolan
      PSV Dante Rigo
      Benfica Mile Svilar
      Olympique Lyon Jason Denayer
      Club Brugge Dion Cools
        Brandon Mechele
        Clinton Mata
        Siebe Schrijvers
        Thibault Vlietinck
        Mats Rits
        Jelle Vossen

      Veel Belgen, maar geen record

      Zonder de Belgen van Club Brugge zijn er 20 landgenoten in buitenlandse loondienst die kans maken op speelminuten in de groepsfase van de Champions League. Dat is geen record want vorig jaar waren dat er nog 25.

       

      Die terugval is vooral te wijten aan het wegvallen van de 4 Olympiakos-Belgen. Vorig seizoen waren Silvio Proto (nu Lazio), Guillaume Gillet (nu Lens), Vadis Odjidja (nu AA Gent) en Björn Engels er nog bij. Ook Igor De Camargo speelde met APOEL Nicosia in de groepsfase.

       

      Toch blijft dit een uitstekend jaar voor België. Op vorig seizoen na waren er nooit meer dan 15 Belgen in buitenlandse loondienst ingeschreven voor de Champions League. De 20 Belgen zijn verdeeld over 16 clubs. Zo heeft de helft van de ploegen dus een landgenoot op de loonlijst staan. Levert dat ook een Belgische winnaar op?