• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Damagecontrol van wel heel positieve Vanhaezebrouck"

  " "

  Peter Vandenbempt heeft het over Antwerp-Zulte Waregem, Genk-Anderlecht en Standard-Charleroi.

  De 7e speeldag leverde een paar opmerkelijke scores op. Peter Vandenbempt werpt er zijn licht op. Onze commentator staat stil bij de prestaties van Antwerp, Zulte Waregem, Anderlecht en Standard.

  Peter Vandenbempt over:

  • Antwerp: Het team staat zoveel verder. Play-off I is het minimum nu.
  • Anderlecht: Voorin is er een gebrek aan vernuft en genie.
  • Standard: Het elftal zit in een aanpassingsperiode, nog even geduld.
  • Zulte Waregem: Dury werpt de handdoek voor Play-off I, hij heeft gelijk.

  Erg goed voetbal op de Bosuil

  Antwerp maakte gisteren indruk op de Bosuil: 5-1 tegen Zulte Waregem. The Great Old is nog ongeslagen en staat 3e. Straf en vooral ook met heel erg goed voetbal gisteren. Coach Bölöni, die geschorst is, had zijn goeie voetballers nu vanaf het begin gezet: Refaelov en Rodrigues waren ook uitblinkers in een heel sterk elftal.

   

  Dat koppelde de gebruikelijke organisatie, duelkracht en discipline nu ook aan voetbal, snelheid en diepgang. Buta was sterk op de rechterkant in zijn eerste speelminuten van het seizoen. Hij bracht een flinke dosis creativiteit.

   

  Dit Antwerp staat zoveel verder dan vorig seizoen, toen het als neofiet eigenlijk zo snel mogelijk het behoud wilde verzekeren. Het ging telkens bijna uitsluitend een fysiek gevecht aan en moest dat in de 2e helft van het seizoen bekopen, waardoor het Play-off I miste.

   

  Het was gisteren een statement van Antwerp. Tegelijk is Play-off I eigenlijk toch een minimum, zeker als je kijkt naar de kwaliteit van deze spelerskern. Die is in evenwicht, met veel ervaring aan de top. Met Bolat, Van Damme, Opare, Refaelov en Mbokani hebben ze gewezen Belgische kampioenen rondlopen, spelers met ervaring in de Champions League. Ik denk dat de grote mannen, Paul Gheysens en Luciano D'Oniofrio, het niet voor minder dan meedoen voor Europa doen.

  Jelle Van Damme

  "Antwerp staat zoveel verder dan vorig seizoen."

  Vreemd, Zulte Waregem speelde bij het begin van seizoen goed voetbal

  Francky Dury heeft de handdoek al geworpen voor Play-off I. Dat lijkt vroeg, maar hij heeft toch gelijk wat zijn eigen ploeg betreft. Hij heeft trouwens ook al aangegeven dat de top 6 niet meer gaat veranderen. Dat zou ook wel een keer kunnen, denk ik. Tenzij AA Gent zichzelf nog vaak in nesten blijft werken, misschien.

   

  Zulte Waregem is duidelijk nog een werf. Met een trainer die al van alles heeft geprobeerd. Met een ploeg die telkens opnieuw heel erg slap aan een wedstrijd begint de voorbije weken, die fouten opstapelt, duels verliest, gewoon slecht verdedigt en die zoals De Fauw aangaf voetbalverstand mist op het veld.

   

  Dat was vreemd, want bij het begin van het seizoen leek dat anders: met goed voetbal maar te weinig punten. Daar blijft nu weinig van over. Met 0 op 12 en 16 tegendoelpunten. En het hadden er nog veel meer kunnen zijn. Dat is toch een probleem.

   

  Het grote voordeel aan de Gaverbeek is dat Francky Dury zich op vertrouwd terrein bevindt. Zijn ploeg is nog al in moeilijkheden geweest de voorbije jaren. En er is ook echt wel genoeg kwaliteit in deze kern om die vernieuwde, meer realistische doelstelling te halen: ergens eindigen in de linkerkolom.

  " "

  Rood voor Marcq.

  Vanhaezebrouck was wel heel erg positief

  Antwerp staat nu voor de verliezers van het weekend: Gent, Standard en ook Anderlecht. Dat blijft na het verlies in Genk met 1 op 9 achter, toch sprak Hein Vanhaezebrouck van hun beste wedstrijd van het seizoen.

   

  Ik moet zeggen dat in de periode dat Anderlecht wel won, in het begin van het seizoen, Vanhaezebrouck vaak hard was voor zijn ploeg of individuele spelers. Dat was overigens terecht. Nu was hij wel heel erg positief. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het een beetje damagecontrol was.

   

  Met de zware weken die eraan komen, het Europese seizoen dat komende week ook begint, heeft het weinig zin om publiek je spelers nog op hun gebreken te wijzen of af te maken.

   

  En Vanhaezebrouck heeft gelijk: Anderlecht heeft het Genk heel erg moeilijk gemaakt. Dat is toch dé ploeg van het moment, in grote vorm en met het grote vertrouwen. Anderlecht had ook grote mogelijkheden om te scoren. Een gebrek aan efficiëntie is niet nieuw de voorbije weken. Een nederlaag verdiende Anderlecht in se ook wel niet.

  " "

  Hein Vanhaezebrouck.

  Anderlecht heeft een paar grote problemen

  Toch vind ik dat er een paar grote problemen zijn. Zelfs met het geldige excuus van een volledig nieuw elftal dat moet gebouwd worden en de vele afwezigen en de wissels achterin. Daar worden elke keer opnieuw fouten gemaakt.


  Het is waar dat Anderlecht soms heel erg vlot combineert, maar dat is wel ver van de goal, op het middenveld. Want voorin - wat iedereen heeft vastgesteld - is er toch een gebrek aan vernuft en genie. Genk heeft dat met Pozuelo, Club heeft dat met Vanaken, Standard met - als hij in vorm is - Carcela.


  En de 2 spitsen die furore maakten in het begin van het seizoen, Santini en Dimata, waren hoogst ongelukkig. En dan gaat het niet alleen over het niet meer scoren van die 2.


  Er komt een belangrijke week aan: Trnava donderdag Europees, Standard volgende zondag. Blijkbaar begint het volk toch al te morren. En voor je het weet staat het huis in brand: dat is nu eenmaal Anderlecht.

  Het is waar dat Anderlecht soms heel erg vlot combineert, maar dat is wel ver van de goal, op het middenveld.

  Peter Vandenbempt

  Standard is begrijpelijk gefrustreerd, maar opmerkingen zijn misplaatst

  Standard tot slot speelde thuis 0-0 gelijk tegen Charleroi, maar dat voelde als een nederlaag. De reacties op het spel van Charleroi waren scherp.  "Rugby", zei Mpoku. Carcela was ook scherp. Dat waren toch gewoon misplaatste opmerkingen, vind ik.

   

  En nog extra ongelukkig, als je weet hoe cynisch het Standard van vorig seizoen van Sa Pinto met ook deze spelers overigens vaak speelde en won. Zoals in de bekerfinale tegen Genk of op Anderlecht. Dus toch een beetje een kort geheugen.

   

  Maar de frustatie is wel begrijpelijk. Dit Standard wil wél voetballen en aanvallen, het wil wedstrijden domineren en animeren. Er is toch een probleem als een elftal zoals Charleroi de wedstrijd stillegt en doodmaakt, met voortdurend fouten op Carcela. En elke keer bleven ze liggen. Dat is toch een deel van de  verantwoordelijkheid van de scheidsrechter, vind ik.

   

  Maar het is tegelijkertijd ook maar een deel van de verklaring van het puntenverlies van Standard. Emond mist 3 keer alleen voor doel. En jongens die het elftal moeten dragen en inspireren, zoals Mpoku, Marin en Carcela, zijn gewoon nog niet op niveau.

   

  Wat we van Anderlecht kunnen zeggen, kunnen we ook van Standard zeggen, ook al is die ploeg daar veelal dezelfde gebleven. Ze zitten in een aanpassingsperiode na de komst van Preud'homme. Die werkt anders en wil anders voetballen. Ik zou zeggen: nog een beetje geduld.

  Mehdi Carcela

  Jongens als Mehdi Carcela spelen gewoon niet op niveau.

  Peter Vandenbempt