• home
 • video
 • pas verschenen

  Bergkoning De Gendt niet naar WK: "Is de eerste die ik zou meenemen"

  Degendt tijdens de slotceremonie van de Vuelta.

  Onder meer Walter Planckaert vindt de niet-selectie van Degendt onbegrijpelijk.

  "Ik was er graag bij geweest op het WK, maar ik moet me bij de keuze van de bondscoach neerleggen." Thomas De Gendt, de bergkoning van de Vuelta, steekt zijn ontgoocheling niet weg. Sportweekend vroeg naar meningen van andere ploegleiders in het circuit.

  Bekijk de reportage in Sportweekend:

  Planckaert: "Onbegrijpelijk"

  "Was ik bondscoach, dan was De Gendt de eerste man die ik selecteerde", zegt Walter Planckaert, ploegleider bij Sport Vlaanderen-Baloise. "Hij kan een zwaar parcours aan van begin tot einde. Hij was zeker van nut geweest op het WK."

   

  Planckaert vindt De Gendt ook gewoon een hele sterke renner. "Hij verwerkt een klim goed en gaat nooit kapot. En dat had een groot voordeel kunnen zijn op dit WK. De Weert zal wel weten wat hij doet, maar ik vind het een onbegrijpelijke beslissing."

  Van De Wouwer: "Afgewogen beslissing"

  Op basis van zijn huidige conditie had De Gendt een plek verdiend in de WK-selectie, zo vindt Lotto-Soudal-ploegleider Kurt Van De Wouwer.

   

  "Met De Gendt heb je altijd iemand die kans maakt om in de ontsnapping te geraken en zo zit je als ploeg in een zetel. Maar goed, dat zijn keuzes die gemaakt worden. Wij weten niet wat de belangen zijn die De Weert vooropstelt. Ik had De Gendt zeker meegenomen, maar ik vermoed ook dat de keuze van de bondscoach een afgewogen beslissing is."

  Demol: "Tactische keuze"

  Dirk Demol, ploegleider bij Trek-Segafredo, vraagt zich af of De Gendt en De Weert op dezelfde lijn zaten bij de besprekingen voor de selecties. "Het neemt niet weg dat wanneer De Gendt zijn ding kan doen, hij heel sterk is."

   

  Demol spreekt van een tactische keuze die moet gerespecteerd worden. "De Weert doet het heel goed. Nog ver voor de bekendmaking van zijn officiële selectie belt hij al eens om te vertellen hoe hij het ziet. Hij betrekt er iedereen bij."

   

  Indien Demol bondscoach was, had De Gendt wel een WK-ticket van hem gekregen. "Hij is een van onze sterkste renners, vooral op zo'n parcours."

  "Deconcentratie bij De Gendt"

  Toch is niet iedereen het oneens met bondscoach Kevin De Weert. Hilaire Van der Schueren, ploegleider bij Wanty-Groupe Gobert, zou De Gendt ook niet meenemen naar het WK.


  "Ik begrijp zijn beslissing. Met de winst in het bergklassement van de Vuelta zal er bij De Gendt een vorm van deconcentratie optreden."

   

  De Gendt is volgens Van der Schueren een alles-of-nietsrenner, wat op een eendagswedstrijd als een WK gevaarlijk is. "Het neemt niet weg dat hij een zeer goeie renner is. Hij moet er wel met zijn hoofd bij zijn, want anders lukt het niet voor hem. Nu denk ik vooral dat hij na zo'n zware ronde nood heeft aan rust."