• home
 • video
 • pas verschenen

  De Gendt over Van Impe: "Ik begin mij een beetje te schamen dat ik trui gewonnen heb"

  Thomas De Gendt verdedigt zijn bergtrui.

  Lucien Van Impe vindt het "prachtig" dat hij met Thomas De Gendt een opvolger als bergkoning in een grote ronde heeft, maar plaatst ook een kritische noot. "De bergtrui betekent niet meer hetzelfde als 20 jaar geleden", zei hij gisteren. De Gendt countert vandaag met een scherpe tweet.

  "#vroegerwasallesbeter"

  Lucien Van Impe herhaalde gisteren nog eens dat hij "respect" heeft voor Thomas De Gendt, die de Vuelta als bergkoning afsloot. Maar de zesvoudige bolletjestrui in de Tour liet zich ook kritisch uit.

   

  "Vroeger stonden er 10 renners aan de start van een grote ronde die echt voor die bergtrui gingen. Die gingen sprinten om als eerste boven te zijn. Nu is het zielig. De drager van die bergtrui moet er vaak af als er echt geklommen wordt op de grote cols. Wat is die trui nog waard, daar denk ik al een paar jaar over na. De echte klimmers doen niet mee voor de bergtrui", klonk het.

   

  Op Twitter reageert Thomas De Gendt als door een wesp gestoken. "Ik begin mij een beetje te schamen dat ik hem gewonnen heb. Het spijt mij dat ik in exclusieve lijstjes sta waar ik niet thuishoor. (Ritwinnaar 3 grote rondes, podium Giro, bergtrui Vuelta.) #vroegerwasallesbeter", was zijn boodschap.

  "Ik ben misschien niet de beste klimmer, maar dat maakt mij niet zo veel uit"

  In Sporza op Radio 1 reageerde Thomas De Gendt gisteren nog op het standpunt van Lucien Van Impe. "Iedereen is vrij om zoveel mogelijk punten te sprokkelen. Het is een klassement met punten. De andere klimmers moeten dan maar meer hun best doen om boven mij te staan. Dat is nu niet het geval", verdedigde De Gendt zijn bergtrui.

   

  "Dit puntensysteem bevoordeelt de vluchters. Maar als het telkens dezelfde winnaar was geweest op de aankomsten bergop, dan zou hij de trui gehad hebben. Het is misschien wel zo dat ik niet de beste klimmer ben, maar dat maakt mij niet zo heel veel uit."

   

  "In de Giro of de Tour wint ook zelden de allerbeste klimmer de bergtrui, maar wel het algemene klassement. Zij sparen zich op dagen waarin ik wel in de aanval ga. Zo'n slotklim is niets voor mij, daar pakken zij de punten. Maar de 150 kilometer voor die laatste klim zijn net zo vermoeiend als de laatste 15."