• home
 • video
 • pas verschenen

  "KVM en Beerschot Wilrijk kozen voor strijd, als voetballiefhebber kan je dat betreuren"

  " "

  Beerschot Wilrijk wint van KVM met het kleinste verschil.

  Op de zesde speeldag in 1B sprong vooral de affiche Beerschot Wilrijk-KV Mechelen in het oog. Analist Karel Fraeye zag meer strijd dan mooi voetbal. Het levert Beerschot Wilrijk (2e met 9 op 18) wel een plek bovenaan op. KV Mechelen (6e met 6 op 18) blijft zoeken naar de goeie vorm.

  "KV Mechelen verdiende op basis van de eerste helft wel een punt"

  Beerschot Wilrijk tegen KV Mechelen was er eentje waarin beide clubs voor dezelfde doelstelling gingen: verliezen betekende een stevig tik in het klassement en een lange rit om de topplaats voor de periodetitel bij te benen, winst leverde een top 3-plek op.

   

  Heel vaak baren dergelijke partijen een muis, wordt er heel gesloten gevoetbald en trekt elk team met een punt huiswaarts. En die puntendeling had ook gekund, want Mechelen verdiende op basis van een betere eerste helft wel een punt.

   

  Het plan van beide trainers was van bij het begin duidelijk: de tegenstander onder druk zetten. Beide ploegen deden dat vanuit een 4-3-3-opstelling, waardoor het
  moeilijk was om in bepaalde zones een echt overwicht te creëren en we, vooral
  op het middenveld, koppeltjes zagen op het veld.  

   

  Vrancken gaf zijn ploeg de richtlijn mee om van achteren uit op te bouwen, maar na ettelijke keren balverlies en het goede presswerk van Beerschot Wilrijk ging die tactiek al na goed 10 minuten overboord. Goed pressen deed Mechelen eigenlijk ook: het speelde in balverlies vaak met 6, 7 spelers op de helft van de thuisploeg en verbruikte heel veel energie om de bal te veroveren. Op basis van een sterke eerste helft had Mechelen nét iets meer verdiend dan 0-0.

  "Spelers moeten voelen dat de druk oplevert, anders houden ze het niet vol"

  De pressing spelen is geen evidentie. Het eist altijd heel veel van spelers: zowel fysiek als mentaal. Het heeft ook wel wat te maken met adrenaline, die de bereidheid, het geloof en de energie om druk te zetten verhoogt.

   

  Om succesvol te pressen moeten spelers voélen dat het drukken oplevert: in eerste instantie kansen en liefst zo snel mogelijk een doelpunt.  Mechelen werd echter niet beloond voor zijn sterke pressing, waardoor je naarmate de tweede helft vorderde, voelde dat ze het niet konden volhouden.

  "Beide ploegen probeerden elkaar eigenlijk het voetballen te beletten"

  Beerschot Wilrijk-trainer Stijn Vreven gaf na de slappe uitwedstrijd in Roeselare aan dat hij vooral strijd wilde zien en dat het voetbal wat ondergeschikt was. Hij dropte daarvoor drie nieuwe namen in de basis.  Ook Mechelen koos voor pressing en strijd. Als voetballiefhebber valt die keuze ook te betreuren, als je ziet dat beide kernen toch over veel voetballend vermogen beschikken.

   

  Bij Beerschot Wilrijk zag Messoudi het met lede ogen aan, terwijl KV Mechelen Kaya toch echt niet haalde om de loopgraven in te duiken. Eigenlijk wilden beide ploegen elkaar vooral het voetballen wat beletten. De wedstrijd draaide eigenlijk helemaal uit zoals Vreven het wilde: zijn mannen grepen ook effectief net iets sneller naar een diepe bal om dan goed aan te sluiten en de strijd te leveren voor de tweede bal.

   

  Wanneer beide ploegen het accent op overgave en inzet leggen, ligt het tempo uiteraard een stuk hoger, maar vallen ook meer slordigheidjes te noteren.  Spelers krijgen minder tijd om de bal aan te nemen of om goed open te draaien en krijgen minder tijd om de vrije man te vinden. Er zijn veel minder rustmomenten, waar dan aan spelniveau, precisie of frisheid wordt ingeboet. Veel doelpunten vallen er doorgaans in dergelijke partijen niet en ook nu zou 1 doelpunt de uitslag bepalen op een - wat dacht u - stilstaande fase.

  "Aantal discutabele fases in 1B is beperkt"

  Ondanks het hoog strijdgehalte werd deze partij nooit vuil, integendeel. In 1B stellen de scheidsrechters het zonder VAR, maar het aantal discutabele fasen tijdens die eerste zes speeldagen zijn opvallend beperkt. De KBVB stelde voor de partij 1A-ref Bram Van Driessche aan, die deze intense partij onopvallend, maar perfect in goede banen leidde.