• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts en De Cauwer over Britse dominantie: "Poen, opleiding, organisatie en talent"

  De 3 grote rondes werden dit jaar gewonnen door 3 Britten.

  Het was een boerenjaar voor het Britse wielrennen. Chris Froome won de Giro, Geraint Thomas de Tour en Simon Yates stak de eindzege in de Vuelta op zak. Hoe is die hausse te verklaren? "Er is op dit moment geen enkel land waar de koers zo leeft", stellen onze commentatoren.

  "Wielrennen is booming business in Groot-Brittannië"

  Michel Wuyts en José De Cauwer zaten dit jaar op de eerste rij terwijl de Britse wielrenners de grote rondes naar hun hand zetten. Eigenlijk domineren ze de grote rondes al onafgebroken sinds 2012. "Het is een evolutie. Het Britse wielrennen stond de tientallen jaren daarvoor vooral voor eendagskoersen en tijdrijden", vertelt Wuyts.

   

  "Dan is plots de doorbraak van het wegwielrennen gekomen. Jonge mensen focusten zich plots op die sport. Voordien lag dat niet voor de hand, dan moest je als jonge Brit naar Frankrijk of België."

   

  De Cauwer: "Adam Yates is nog in Frankrijk gaan rijden bij de beloften. Maar dan had je renners als Chris Hoy en zijn ze daar sterren van beginnen te maken. Bradley Wiggins heeft die lijn doorgetrokken. Hij was pure rock-'n-roll. Hij is the godfather van het wielrennen in Groot-Brittannië."

   

  "Als je nu in Engeland op een koers komt, dat is booming business. Mensen staan daar midden op de weg. Er is op dit moment geen enkel land waar de koers zo leeft. Het is ongelooflijk."

  Bradley Wiggins

  "Bradley Wiggins is de godfather van het Britse wielrennen."

  "Door focus op piste kweek je discipline"

  "Waarom ze dan zo goed zijn? Ik denk ook in de eerste plaats aan de Britse opleidingen", gaan onze commentatoren voort. "Ze steken heel veel tijd en energie in de piste. Simon Yates komt bijvoorbeeld ook van de piste. Hij is zelfs wereldkampioen puntenkoers geweest."

   

  "En pistiers hebben discipline. Die pisteonderdelen zijn op tijden gefocust. Op aerodynamica. Dan kan je niet zomaar een beetje wielrenner zijn en daarnaast met vrienden en kennissen vanalles meemaken op zaterdagavond. Je moet heel professioneel met die sport bezig zijn. Die opleidingen zijn echt professioneel, je wordt continu gevolgd."

   

  "Ze doen dat niet alleen op de piste, sinds een jaar of 10 bestaan die opleidingen ook in het veld en voor het mountainbiken."

   

  Wuyts: "Ik denk ook wel dat er nagedacht is op een hoger niveau: "Deze tak van de sport kan nog veel vooruitgang boeken op wetenschappelijk vlak." Daar hebben ze dan veel geld tegenaan gesmeten met British Cycling. En dat heeft dan weer Team Sky geïnspireerd. Wat je nu ziet gebeuren, is een kwestie van poen, van organisatie, van opleiding, van scouting, maar in de allereerste plaats van talent."

  Simon Yates

  Simon Yates heeft de Vuelta gewonnen.