• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Impe: "De bergtrui is niet meer hetzelfde waard als vroeger"

  " "

  Lucien Van Impe won 6 keer de bergtrui in de Tour en 2 keer in de Giro.

  Lucien Van Impe heeft met Thomas De Gendt eindelijk een opvolger als Belg die een bergtrui wint in een grote ronde. "Het is prachtig", vindt de winnaar van de Tour van 1976. "Maar ik heb het er wel een beetje moeilijk mee. De bergtrui betekent niet meer hetzelfde als 20 jaar geleden."

  Lucien Van Impe won 6 keer de bergtrui in de Ronde van Frankrijk. Na de laatste in 1983 kon geen enkele Belg zich nog tot bergkoning kronen in een grote ronde. Tot Thomas De Gendt. "Ik heb veel respect voor hem. Hij probeert bijna in elke ronde die bergtrui te pakken", vertelt Van Impe (71).

   

  Is De Gendt ook de beste klimmer van het peloton? "Als je het bergklassement wint, ben je de beste klimmer. Maar ik heb het er wel een beetje moeilijk mee. Het is niet meer zoals vroeger. De voorbije 20 jaar draait het om ontsnappingen. Dat is de trend. De mindere klimmers gaan mee in ontsnappingen en pakken zo punten."

   

  "Vroeger stonden er 10 renners aan de start van een grote ronde die echt voor die bergtrui gingen. Die gingen sprinten om als eerste boven te zijn. Nu is het zielig. De drager van die bergtrui moet er vaak af als er echt geklommen wordt op de grote cols. De echte klimmers bepalen dan het tempo en de bergtrui moet passen. Dat kan toch niet. Als je de bergtrui draagt, moet je op de grote cols net laten zien wat je waard bent en als eerste boven komen."

   

  "Wat is die trui nog waard, daar denk ik al een paar jaar over na. De echte klimmers doen niet mee voor de bergtrui. Misschien moeten ze iets anders uitvinden. Ik weet hoe ik mijn truien gewonnen heb."

  De drager van die bergtrui moet er nu vaak af als er echt geklommen wordt op de grote cols. De echte klimmers bepalen dan het tempo en de bergtrui moet passen. Dat kan toch niet. 

  Lucien Van Impe

  Lucien Van Impe in het zog van Eddy Merckx.