Ga naar de inhoud

Naert en Van Alphen lyrisch na wonderdag: "Ze zijn de besten ooit"

16 september 2018 was een historische dag voor de atletiek.

Gisteren sneuvelden met de marathon en de tienkamp 2 mythische wereldrecords op dezelfde dag. Marathonloper Koen Naert en ex-tienkamper Hans Van Alphen volgden die prestaties met stijgende verbazing.

Koen Naert: "Kipchoge maakt mentaal het verschil"

Eliud Kipchoge zette zondagochtend de toon door in Berlijn de marathon te lopen in 2u01'39", een forse verbetering van de vorige toptijd van Dennis Kimetto. "Het was echt ongelooflijk", zegt Koen Naert, die een maand geleden ook in Berlijn Europees kampioen werd op de marathon. "Zeker de manier waarop hij het deed."

 

"Omdat zijn haas die tot 32 kilometer moest trekken al na 15 kilometer moest passen, stond hij er al heel vroeg alleen voor. Dan moet je mentaal ongelooflijk sterk zijn. Dat is ook het grootste verschil met de andere lopers, dat mentale. Hij slaat niet in paniek als zijn haas plots wegvalt."

 

"Kipchoge is voor mij dan ook de allergrootste marathonloper aller tijden. In zijn 1e marathon werd hij 2e en de volgende 9 heeft hij allemaal gewonnen."

 

Met 2u01'39" naderen we toch weer de magische grens van de 2 uur. "Dat is toch nog altijd een grote stap. Hij heeft er nu 1'20" afgedaan. Als hij dat nog eens doet, komt hij aardig in de buurt, maar ik betwijfel of het zo makkelijk zal gaan. We spreken hier wel over de beste ooit, die ook nog eens een uitstekende dag had. Misschien kan het als ze nog eens een speciaal evenement organiseren zoals op het F1-circuit van Monza, maar op een stadsparcours zal het nog lang duren."

Hans Van Alphen: "Meest complete tienkamper aller tijden"

Hans Van Alphen was jarenlang de Belgische vaandeldrager op de meerkamp. Met 8.519 punten is hij nog altijd houder van het Belgische record. In Talence zag hij Kévin Mayer nog meer dan 700 punten beter doen dan zijn eigen topscore.

9.126 is de nieuwe richtscore.

 

"Ik zat op een familieweekend aan de zee en dus werd er verwacht dat ik van alles met de familie zou doen. Maar ik ben toch vaak naar de toilet gegaan om het op mijn gsm te volgen. Ik had snel door dat dit iets kon worden."

 

Waar maakte hij het verschil tegenover het toch ook al straffe record van de Amerikaan Ashton Eaton? "Hij was over de hele lijn heel goed. Dat is zijn sterkte. Hij is heel compleet. Dat was bij Eaton net iets minder. Die had enorme uitschieters, maar ook 2 à 3 matige onderdelen."

 

Olympisch meerkampkampioene Nafi Thiam noemt Mayer dan ook de beste tienkamper ooit. Van Alphen: "Ik vind niet dat we die uitspraak moeten nuanceren. Hij is de meest complete tienkamper aller tijden. Als hij zijn 1.500 meter op niveau had gelopen, was hij zelfs over de 9.200 punten gegaan. Het kan dus nóg beter. Maar hoe vaak heb je in je carrière 2 zulke topdagen na elkaar?"