• home
 • video
 • pas verschenen

  New York Times: "Mannelijke tennissers meer bestraft dan vrouwelijke"

  " "

  Serena Williams verwijt de scheidsrechter seksisme in de US Open-finale.

  Tennisspelers worden 3 keer meer gesanctioneerd voor humeurige uitbarstingen op grandslamtoernooien dan tennisspeelsters. Dat schrijft de New York Times een week na de woede-uitbarsting van Serena Williams in de finale van de US Open. Zij verweet de stoelscheidsrechter seksisme.

  De New York Times kon de officiële cijfers inkijken: van 1998 tot 2018 werden 1.517 mannen bestraft omdat ze hun racket kapotsloegen, een scheidsrechter beledigden of onsportief gedrag toonden. Daar staan 535 vrouwen tegenover in dezelfde periode.

   

  Een kapot racket krijgt het vaakst een sanctie mee bij de mannen (649 tegenover 99 speelsters). Beledigingen of obsceniteiten zijn goed voor 344 straffen (tegenover 140), terwijl een antisportieve houding 287 keer bestraft werd in een mannenmatch tegenover 67 in een vrouwenmatch.

   

  Tijdens haar verloren finale in New York tegen Naomi Osaka werd Serena Williams 3 keer bestraft door stoelscheidsrechter Carlos Ramos. De eerste keer voor "coaching", de tweede keer voor "racket kapotslaan" en de laatste omdat ze hem "dief" genoemd had.

   

  Ze verweet hem ook seksisme: "Mannen heb ik nog nooit een spel zien verliezen omdat ze de ref iets toeriepen. Dat ik een strafspel kreeg omdat ik hem een dief noemde, vind ik een seksistische beslissing", oordeelde de 23-voudige grandslamwinnares. Zij kreeg de steun van de WTA, die stelt dat er geen gelijke behandeling is tussen mannen en vrouwen voor emotionele uitbarstingen.