• home
 • video
 • pas verschenen

  Ketting houdt Van Riel van podium in grote finale: "Gemengde gevoelens"

  Marten Van Riel

  Marten Van Riel valt aan tijdens het fietsen.

  Marten Van Riel is op de 9e plaats geëindigd in de afsluiter van de World Series Triathlon (WTS). In Australië ging hij vol voor een knalprestatie, maar materiaalpech nekte hem tijdens het fietsen. De wereldtitel ging voor de 3e keer op een rij naar de Spanjaard Mario Mola,die vandaag 2e werd achter de Fransman Vincent Luis.

  Aanvalslustige Van Riel

  Marten Van Riel verdedigde aan de Gold Coast zijn 10e plaats in de WTS. Dat lukte, maar in de grote finale zat er meer in dan een 9e plaats.

   

  Van Riel begon sterk en kwam in het zog van de kopgroep uit het water. In het fietsen legde de nummer 3 van het EK er meteen de pees op.  Hij schuwde de aanval niet en na een val van de Fransman Luis reed hij zelfs even alleen op kop.

   

  Veel ruimte kreeg Van Riel niet, maar na 23 van de 40 km duwde hij opnieuw door. Samen met de Noor Blummenfelt trapte de Belgische topper stevig door. Te stevig, want in de laatste kilometer begaf zijn ketting het.

   

  Van Riel verloor bijna een halve minuut. Dat is veel op de olympische afstand. Met een sterke slotronde tijdens het lopen perste hij er nog een 9e plaats uit.

   

  Luis liep naar de overwinning in Australië. De Spanjaard Mola werd tweede en kroonde zich voor de derde keer op een rij tot wereldkampioen.

  Heel tevreden Van Riel: "Jammer, maar pech hoort erbij"

  Van Riel wou in de top 10 eindigen vandaag, maar hij zal dus met een pak gemengde gevoelens zitten: "Ik ben heel tevreden over de race en mijn gevoel in de wedstrijd. Maar jammer genoeg had ik wat mechanische pech net voor de 2e wisselzone. Daardoor is mijn race minder goed dan ze had kunnen zijn."

   

  Van Riel pakte 2 keer brons op het EK, toen hij wel met voetpijn sukkelde. "Mijn voet hield het goed in het lopen, dus over het algemeen ben ik tevreden. Omdat ik een maand last had van mijn voet, wist ik dat ik niet 100 procent ging zijn in het lopen. Daaarom ging ik er vol voor in het zwemmen en het fietsen. Dat is een groot risico, want dat kan ook heel slecht uitdraaien. Maar het is voor mij redelijk goed uitgedraaid."

   

  Zonder die pech had hij nog meer mogen verwachten: "Dan had ik met Blummenfelt kunnen meegaan en die is 5e geworden. En als je voor de top 5 meehoudt, is er veel mogelijk. Dan is een podium niet veraf. Maar pech hoort erbij."

   

  Van Riel mag zich nu bij de wereldtop noemen: "Inderdaad, al kom ik puur in het lopen net iets tekort. Een 6 à 7 namen steken er daar bovenuit. Daar moet ik nog aan werken. Met het fietsen en zwemmen ben ik sterker dan sommigen van die 7. Als ik dat kan uitbuiten, is er nog meer mogelijk."

   

  "Ik ben nu 10e in de eindafrekening, maar ik kwam in de eerste 2 manches ten val, dus ik denk dat ik rond de 5e plaats had kunnen eindigen." En dat biedt perspectieven voor Tokio 2020.

  Uitslag Grand Final World Triathlon Series (m)

  1. Vincent Luis (Fra) - in 1u44'34"

  2. Mario Mola (Spa) - 1u44'48"

  3. Richard Murray (ZAf) - 1u44'56"

  4. Pierre Le Corré (Fra) - 1u45'01"

  5. Kristian Blummenfelt (Noo) - 1u45'04"

   

  6. Henri Schoeman (ZAf) - 1u45'06"

  7. Jacob Birtwhistle (Aus) - 1u45'46"

  8. Jonathan Brownlee (GBr) - 1u45'51"

  9. Marten Van Riel - 1u45'56"

  10. Tyler Mislawchuck (Can) - 1u45'57"

   

  28. Jelle Geens - 1u48'05"

   

  Christophe De Keyser moest de strijd staken.

   

  olympische afstand = 1,5 km zwemmen - 40 km fietsen - 10 km lopen

  Eindstand World Series Triathlon 2019

  1. Mario Mola (Spa) - 6.081 punten

  2. Vincent Luis (Fra) - 5.060

  3. Jacob Birthwisthle (Aus) - 4.884

   

  10. Marten Van Riel - 2.960

  26. Jelle Geens - 1.392

  78. Christophe De Keyser - 65

   

  Mario Mola won dit jaar 4 van de 8 manches. Hij was de sterkste in Yokohama, Hamburg, Edmonton en Montréal.