Bergkoning De Gendt in de voetsporen van Van Impe: "Eindelijk!"

  Thomas De Gendt heeft er een nieuw truitje bij.

  Voor het eerst sinds Lucien Van Impe in 1983 levert België nog eens een bergkoning af in een grote ronde. Thomas De Gendt mag zijn blauwe bollentrui straks meenemen in zijn koffer. "Hier ben ik heel trots op."

  Slechts 7 Belgen slaagden erin het bergklassement te winnen in een grote ronde: Félicien Vervaecke, Sylvère Maes, Jean Brankart en Rik Van Looy in de oertijd van de koers, de onvermijdelijke Eddy Merckx, Martin Van den Bossche en Lucien Van Impe (liefst 8 keer, waarvan 6 keer in de Tour).

   

  Dat select clubje heeft er nu een 8e lid bij. Thomas De Gendt verdedigde in de laatste bergrit zijn trui met succes. "Ik mik al een paar jaar op deze trui in de Tour of de Vuelta", zegt hij. "Nu heb ik hem eindelijk te pakken. En dat in mijn 14e grote ronde."

   

  "Ik ben er heel trots op dat het nu wel gelukt is. Ik had gewoon wat geluk nodig in de ontsnappingen." Ook vandaag was De Gendt mee met de vlucht. "Ik focuste vooral op Mollema. Gelukkig kon ik terugvallen op mijn goeie conditie."

   

  Die topconditie zal De Gendt niet kunnen tonen op het WK. "Dat was nochtans een doel. Maar ik werd niet geselecteerd, dus ik kon al mijn energie in deze Vuelta steken."

  Omdat ik niet geselecteerd was voor het WK kon ik al mijn energie in deze Vuelta steken

  Thomas De Gendt