"Schrijf maar op: Watford wordt kampioen in de Premier League..."

  Watford heeft zijn start niet gemist in de Premier League.

  De Premier League herneemt morgen met twee toppers. 's Middags ontvangt Tottenham Liverpool, 's avonds mag Watford zich opmaken voor de komst van Manchester United. Na het sprookje van 2016, toen Leicester City de onverwachte kampioen werd, gelooft Engeland in een nieuw mirakel. Niet één van de clubs uit Londen of Manchester, of zelfs Liverpool zal de titel pakken. Nee, Watford FC wordt dit jaar de nieuwe kampioen in de Premier League. Althans volgens een opmerkelijke statistiek. Stef Wijnants legt uit.

  12 op 12

  15 kilometer ten noordwesten van Wembley wrijven ze zich in de ogen en kijken ze dagelijks vele keren naar de stand. Watford prijkt immers naast Liverpool en Chelsea aan de kop van het klassement met 12 op 12.

   

  Zeges tegen Brighton, Burnley en Crystal Palace hoeven niet meteen tot een stunt gerekend te worden, maar door de 2-1 overwinning tegen titelkandidaat Tottenham zoog Watford voor de interlandbreak alle aandacht naar zich toe.

   

  Sinds de start van de Premier League heeft Watford nog nooit 4 zeges op rij behaald en dus kan de pret niet op. Niet dat Watford een grote winnaarstraditie heeft, want sinds 2000 kampeerde het op één jaar na altijd in de Championship, de Engelse tweede klasse.

   

  Nu vertoeft het toch al voor het vierde jaar op rij bij de grote jongens. Met een foutloze seizoensstart word je natuurlijk nog geen kampioen, maar de bookmakers werden plots toch nerveus.

  Het nieuwe Leicester

  Dat had allemaal te maken met een statistiek die Engelse fans van veelal kleinere clubs met plezier deelden. Meer nog, ze concludeerden met veel genoegdoening dat Watford het nieuwe Leicester is.

   

  Het zit zo. In het seizoen 2014-2015 werd Leicester City 14e in de Premier League. Ze wonnen toen 11 wedstrijden, speelden er 8 gelijk en verloren er 19. Het jaar daarop werd Leicester tot ieders verbazing kampioen.

   

  Vorig seizoen werd Watford ook 14e in de Premier League. Ze wonnen toen 11 wedstrijden, speelden er 8 gelijk en verloren er jawel….. 19. Voor de believers te veel toeval om waar te zijn en dus pogen heel wat gokkers een pondje (of meer) op titelwinst voor Watford FC.

  Talisman Elton John

  Uiteraard zal het zo’n vaart niet lopen en mirakels gebeuren niet om de drie jaar, maar Watford heeft wel zijn stempel gedrukt op het seizoensbegin. Tot grote vreugde van supporter nummer één:  sir Elton John.

   

  De 71-jarige Engelse zanger zat tegen Tottenham in de tribunes met zijn zonen van 5 en 7 jaar en kirde van de pret bij de doelpunten. Engelse televisiestations legden het netjes vast.

   

  Voor wie het niet mocht weten, Elton John is geen tijdelijke succesfan van Watford. John groeide op in de buurt van Vicarage Road, vertoefde als kind al in het stadion en was zelfs twee keer voorzitter van de club ( van 1976 tot 1987 en van 1997 tot 2002 ).

   

  Nu is hij erevoorzitter en heeft hij sinds drie jaar een tribune die naar hem genoemd is : The Sir Elton John Stand. Op de achterkant van die tribune staan in grote letters teksten van ‘Your Song‘ geschreven, één van zijn grootste hits.

  Familie Pozzo

  Ooit was Elton John zelfs eigenaar van de club die nu in handen is van de Italiaanse Pozzo-familie. De Pozzo’s, rijk geworden door de verkoop van werktuigen, kijken niet op een trainer meer of minder.

   

  Sinds hun intrede in 2012 zijn ze met Javi Garcia al aan hun negende coach toe. De Pozzo’s verhuizen spelers ook van de ene club naar de andere. Ze zijn immers ook eigenaar van het Italiaanse Udinese en tot voor enkele jaren bezaten ze ook het Spaanse Granada.

   

  Anderlecht-speler Sven Kums kwam in 2016 uit voor Udinese en na een minder geslaagd jaar bekeken de Pozzo’s of Kums niet in Watford terecht kon. Kums bedankte en koos uiteindelijk voor Anderlecht.

  Eerste trofee binnen

  Sinds het Leicester-mirakel is het opletten geblazen om voorspellingen te doen, maar Watford FC zal in mei volgend jaar niet de nieuwe kampioen van Engeland worden.

   

  Hoe dan ook, beter doen dan in augustus kan haast niet meer. De sterke seizoensstart heeft ook al een prijs opgeleverd. Coach Javi Gracia werd vorige week benoemd tot Premier League Manager of the Month van de maand augustus. 4 matchen op rij winnen, dat doe je niet zomaar, moet de jury geoordeeld hebben en dus pronkt de Spaanse manager met een eerste trofee.

   

  De succestrainer durft zelfs de vergelijking te trekken met Leicester City. “We zijn het nieuwe seizoen zo goed begonnen dat we beschouwd kunnen worden als het nieuwe Leicester City. En nee, ik ben niet bang voor de vergelijking."

   

  "Ik heb geen angst voor hoogmoed, want iedereen weet dat we dit moment moeten koesteren. Het zal een pak lastiger zijn om na 25 speeldagen nog steeds bovenaan mee te draaien. Wat me vooral blij maakt, is dat de sfeer bij de spelers enorm goed is en dat de verstandhouding met de fans optimaal verloopt."

  Kabasele versus Lukaku

  Eén van die spelers is onze landgenoot Christian Kabasele. Voorlopig wordt Kabasele door bondscoach Roberto Martinez nog over het hoofd gezien. Centrale verdediger Kabasele heeft nochtans een vaste stek in de defensie en zal morgen niemand minder dan Romelu Lukaku willen afstoppen.

   

  Als de 27-jarige ex-Genkenaar de all-time topschutter van de Rode Duivels uit de match kan houden en het scoren kan beletten, wordt Martinez in oktober allicht toch gedwongen om een plaatsje in de selectie voor Kabasele te voorzien.

   

  Maar eerst dus de koppositie in de Premier League trachten te vrijwaren. Met de komst van het wisselvallige Manchester United van José Mourinho lijkt dromen zelfs geen bedrog. Benieuwd of Elton John bij winst opnieuw uit de bol zal gaan.

  Stef Wijnants