• home
 • video
 • pas verschenen

  Enric Mas, de opvolger van Alberto Contador? "Hij kan een grote ronde winnen"

  Enric Mas.

  Houdt Enric Mas in de slotdagen zijn podiumplaats vast?

  "Enric Mas is in de toekomst een potentiële Vuelta-eindwinnaar", vertelde commentator Michel Wuyts gisteren na de smerige slotklim in de 17e Vuelta-rit. De amper 23-jarige Spanjaard staat momenteel 3e in de stand. Ploegleider Geert Van Bondt: "Als je op je 23e top 3 kunt rijden in een grote ronde, dan kun je zo'n grote ronde ook heel snel winnen."

  "In deze situatie is de top 6 mogelijk"

  Enric Mas (23) wipte gisteren naar de 3e plaats in het klassement, op 1'22" van leider Simon Yates. "Enric is tweedejaarsprof. Vooraf hadden we het over top 20 of top 15 en in onze stoutste dromen over de top 10. Dat zou fantastisch geweest zijn met dit deelnemersveld. Maar in deze situatie is de top 6 mogelijk. Daar houden we het voorlopig bij", zegt Quick-Step Floors-ploegleider Geert Van Bondt.

   

  Van Bondt begeleidde Mas al bij Klein Constantia, de vroegere opleidingsploeg van Quick-Step. De ploegleider heeft het momenteel dus niet over het podium, maar houdt het bij een top 6-plaats.

   

  "Enric groeit alleen maar in deze Vuelta en wordt steeds beter. Maar we moeten de druk een beetje weghouden en kijken wat er gebeurt. De laatste twee bergritten zijn wel in Andorra en dat parcours kent hij op zijn duimpje. Dat is een voordeel."

  "Voorbereiding werd in de war gebracht door val"

  De voorbereiding op de Vuelta verliep voor Enric Mas niet van een leien dakje. "Hij wou de Ronde van Wallonië en de Clasica San Sebastian als voorbereiding rijden, maar in Wallonië kwam hij ten val en moest hij stoppen na 3 dagen. Dat heeft zijn voorbereiding in de war gebracht."

   

  "Enric heeft vooral veel moeten trainen. We wisten dat hij bij de start geen 100 procent was en hij dacht zelf ook dat zijn laatste week zijn beste week zou worden. Maar het is jammer dat hij in de beginfase in één rit meer dan 40 seconden verloren heeft. In de eerste week ontbrak er misschien wat wedstrijdritme."

   

  "Hij was zelf zeker niet met twijfels aan deze Vuelta begonnen. Hij heeft een sterk karakter en weet altijd wat hij wil. Hij groeit en neemt nu wat tijd terug, maar we moeten met beide voeten op de grond blijven. We moeten geen zotte dingen doen en niet aanvallen."

  "Ik heb bij de beloften zelden zo'n talent zien rijden"

  Enric Mas knokt nu voor een podiumplaats, maar schuilt er echt een winnaar van een grote ronde in de Spanjaard? "Ik ken hem van bij de beloften en ik heb in die categorie zelden zo'n talent zien rijden. Qua mentaliteit, hoofd en stijl had hij enorm veel potentieel."

   

  "Als je op je 23e top 3 kunt rijden in een grote ronde, dan kun je zo'n grote ronde ook heel snel winnen. Hij staat nu op 1'22", dan kun je ook winnen."

   

  "Of hij er zelf rustig bij blijft? Hij is altijd heel rustig. Hij zal niet te snel zweven en hij weet waar hij mee bezig is. Dat is een van zijn kwaliteiten. Daarom zie ik in hem ook een potentiële eindwinnaar van een grote ronde. Hij kan met die druk omgaan. Maar dat is iets voor de toekomst."

  "Qua stijl is hij een beetje de tweede Contador"

  In Spanje wordt de 23-jarige Quick-Step-klimmer bestempeld als de opvolger van Alberto Contador. "In Spanje heb je Valverde, die precies een neoprof blijft. Dan heb je Landa en dan kom je al snel bij Mas. Maar qua stijl is hij ook een beetje de tweede Contador. Maar je moet daar altijd mee opletten."

   

  "Qua ingesteldheid en qua koersinzicht staat hij heel ver. Maar qua trainingen zit er zeker nog veel potentieel in. Hij kan nog vrij veel groeien. Daar ben ik van overtuigd."