• home
 • video
 • pas verschenen

  Simon Yates: "Kruijswijk was heel sterk en wordt beter met de dag"

  Kruijswijk zette gisteren in de Vuelta een dijk van een tijdrit neer.

  Kruijswijk zette gisteren in de Vuelta een dijk van een tijdrit neer.

  De Nederlandse ronderenner Steven Kruijswijk reed gisteren in de Vuelta de beste tijdrit van zijn leven. Door die knalprestatie komt de LottoNL-Jumbo-renner pardoes op een podiumplaats terecht en er zit misschien wel meer in: "We zien wel waar het zondag eindigt."

  Opgetogen Kruijswijk: "Heb mijn tijdrit uitstekend kunnen doseren"

  Steven Kruijswijk bekleedt na de zestiende etappe in de Vuelta, een 32 kilometer lange tijdrit, de derde plaats in het algemeen klassement.  De kopman van LottoNL-Jumbo moest slechts 51 seconden toegeven op ritwinnaar Rohan Dennis en wist flink wat tijd goed te maken op rode trui Simon Yates en de andere klassementsrenners.

   

  "Dit is heel erg mooi", glunderde Kruijswijk na de tijdrit. "Ik wist dat ik met een goede dag top 10 kon rijden, maar een vierde plaats had ik niet verwacht. Het parcours was op mijn lijf geschreven, maar je weet nooit wat de concurrentie zal doen natuurlijk."

   

  "Ik was misschien iets te snel vertrokken, maar ik heb mijn tijdrit op zich goed kunnen doseren. Uiteindelijk zijn de verschillen best groot, en als je op een minuut kan eindigen van Dennis, heb je het gewoon prima gedaan."

   

  Met nog enkele zware bergetappes voor de boeg ziet het er goed uit voor de Kruijswijk, al loopt de Nederlander niet al te hard van stapel. "We gaan het dag per dag bekijken. Het maximale geven en dan zien we waar we zondag eindigen."

  LotttoNL-Jumbo-ploegleider Niermann: "Vertrouwen in Kruijswijk is groot"

  Ook Kruijswijks ploegleider Grischa NIermann was blij verrast door het sterke optreden van zijn kopman. "Steven heeft ons allemaal verbaasd. Zeker toen hij de snelste was aan het eerste tussenpunt. Toen wisten we al dat het een zeer goede dag ging worden."

   

  "Waar dit zal eindigen? Steven staat nu derde en we gaan er alles aan doen
  om het podium te halen. Het zal een zware week worden, maar het vertrouwen in Steven en de rest van de ploeg is groot.”

  Simon Yates: "Heb geen grote voorsprong, maar in Giro had ik dat wel en dat liep niet goed af"

  Kruijswijk was na de tijdrit niet de enige klassementsrenner die blij was met zijn prestatie. Ook rodetruidrager Simon Yates (Mitchelton-Scott) deed het meer dan uitstekend, want de Brit gaf slechts 1'28" toe op Dennis, waarmee hij 13e werd.

   

  "Ik heb uitstekend gereden", vond Yates achteraf. "Daardoor heb ik in het klassement nu 33 seconden voorsprong op Valverde en 52 op Kruijswijk. Dat is niet veel, maar in de Giro had ik veel meer voorsprong en we weten allemaal hoe dat afgelopen is. Het is nog een lange weg tot Madrid, we zien wel hoe het me morgen vergaat."

   

  "Kruijswijk? Hij was heel sterk vandaag en wordt beter met de dag. Hij is een echte diesel, dus normaal is hij op zijn best in de derde week van een grote ronde. Hij staat nu derde dus we moeten heel erg op onze hoede zijn voor hem."

  Simon Yates is nog steeds de trotse eigenaar van de rode trui.

  Simon Yates is nog steeds de trotse eigenaar van de rode trui.

  Valverde: "Yates, Mas en Kruijswijk waren gewoon beter"

  Ook titelpretendent Alejandro Valverde (Movistar) deed het, in tegenstelling tot teammaat Nairo Quintana (pas 26e op 2'10") goed in de strijd tegen de klok (15e op 1'35") . Toch zag de Spanjaard rode trui Simon Yates nog wat verder uitlopen én voelt hij nu de hete adem van Steven Kruijswijk in zijn nek.

   

  "Ik wilde een goede tijd neerzetten bij het eerste tussenpunt en dat lukte", aldus Valverde. "Halfweg de tijdrit had ik het moeilijker om het juiste tempo te vinden, maar in de laatste kilometers wist ik toch nog wat seconden terug te pikken."

   

  "Ik reed een degelijke tijdrit, maar Yates, Mas (Quick-Step Floors) en Kruijswijk waren gewoonweg beter. Ik nu als enige leider van de ploeg? Nee, Nairo (Quintana) is nog steeds strijdvaardig, en als team moeten we profiteren van het feit dat we nog steeds met 2 naar die rode trui dingen."

   

  Quintana, geen tijdritspecialist, was na de rit niet ontevreden over zijn prestatie. "Ik denk dat we het goed gedaan hebben. We wisten dat we tijd zouden verliezen. We hebben nog 3 beslissende bergetappes voor de boeg, waarvan Balcón de Bizkaia de sleutel is. We blijven met 2 strijden tot het einde."

  Nairo Quintana staat pas 4e in het klassement.

  Nairo Quintana staat pas 4e in het klassement.

  Enric Mas: "Heel tevreden met die 6e plek"

  Naast de puike prestaties van Belgische klim- en tijdritbelofte Laurens De Plus en  de Deense tijdritspecialist Kasper Asgreen kon Quick-step Floors ook tevreden zijn over de tijdrit van de Spaanse berggeit Enric Mas. De jonge Spanjaard werd 6e op 1'03" en staat 5e in het klassement op anderhalve minuut van Yates.

   

  "Ik ben altijd nerveus voor een tijdrit, maar vandaag spande de kroon", zegt Mas op de website van Quick-Step Floors. "Het duurde immers lang vooraleer ik kon vertrekken."

   

  "Ik ben uiteraard heel tevreden met die 6e tijd, maar nog belangrijker is de tijd die ik terug kon winnen op de andere klassementsrenners. Niets is echter al beslist, en het zal nog een stevige strijd worden tot in Madrid. Maar ik ben er klaar voor."