• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlandse analisten over Oranje: "We hebben het ergste gehad"

  Het Nederlandse basiselftal tegen Frankrijk, afgelopen zondag.

  Het Nederlandse basiselftal tegen Frankrijk, afgelopen zondag.

  In Nederland is een voorzichtig optimisme rond de nationale ploeg geboren. In die optiek was de nipte 2-1-nederlaag zondag in de Nations League tegen wereldkampioen Frankrijk - en dan vooral de prestatie van Oranje na de rust - een extra opsteker. 

  Rivkah op het Veld is presentatrice bij NOS Sport. Maandagavond liet ze zich in een analyse van het Nederlandse elftal op de NOS-radio ontvallen dat ze bij de mensen rondom haar "een soort van opluchting" voelt.

   

  "We kunnen het nog. We hebben het ergste gehad", zegt Op het Veld. "Als Memphis Depay, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong doorgroeien, hebben we in elk geval weer talenten voor de toekomst. Dat is best fijn."

   

  "Ronald Koeman zal er wel voor zorgen dat we geen enorme dalen meer krijgen", vult Henk Hoijtink aan. Hoijtink is chef sport van de kwaliteitskrant Trouw. 

   

  "Die 4-0 tegen Frankrijk vorig jaar: dat zal niet meer zo snel gebeuren. Koeman zet het allemaal vrij logisch neer en dan ga je niet meer zo door het gaas. Maar ook nu was het krachtsverschil met Frankrijk toch nog behoorlijk groot."

  Foutje in vaantje:

  "Blind is een onbestemde voetballer"

  De analisten lichtten er ook enkele spelers uit, want niet alles was volgens hen rozengeur en maneschijn. Niet iedereen kon bijvoorbeeld het optreden van Daley Blind smaken.

   

  Tenniscoach Tjerk Bogtstra: "Ik heb nooit het gevoel dat hij een echte verdediger is. Er staat geen vent waarvan ik als aanvaller denk: daar kom ik niet langs. Te veel een voetballer."

   

  Hoijtink: "Blind is een heel onbestemde voetballer. Hij is geen verdediger pur sang, maar voor een middenvelder, op het niveau waar we het nu over hebben, is hij ook niet goed genoeg."

   

  "Zijn vader Danny was ook niet de beste voetballer, maar hij kon in de loop der jaren een niveau handhaven en daardoor echt belangrijk worden voor zijn team. Daley is nu 28, heeft in Engeland gespeeld en dan mag je verwachten dat hij groter zou zijn."

   

  "Ajax heeft hem gekocht, voor veel geld. Ik vraag me nog steeds af of dat de juiste keuze was."

  Tweet van NOS-commentator Avsaroglu:

  "Er komen kansen in de EK-voorronde"

  De Telegraaf toont zich in elk geval ook weer hoopvol. "Ronald Koeman koos tegen de behoudende Franse schaakploeg voor liefst 7 offensief ingestelde spelers in de basis."

   

  "Deze bravoure, nieuwe Nederlandse flair, was ondanks het nipte verlies een trendbreuk en een verademing na alle eerdere doodverklaringen vanuit de KNVB", schrijft de krant.

   

  "Waar een groot deel van Nederland in paniek leek door de onvermijdbare golfbeweging die Oranje twee eindtoernooien kostte, verloochent Koeman in elk geval zijn afkomst niet."

   

  "Onze jongens waren nog lang niet in staat de wereldkampioen een nederlaag toe te dienen - en ze zullen ook een zware kluif hebben aan Duitsland - maar tegen de mindere goden komen er met deze selectie zonder meer kansen in de EK-voorronde."

  Tweet van Voetbal Inside:

  Sporza Dox: Waarom Nederland in 2022 het WK wint