• home
 • video
 • pas verschenen

  Muyters: "Straf vervalt niet, zolang Rusland dopingstalen niet vrijgeeft"

  Volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is Rusland voldoende gestraft na het dopingschandaal tijdens de Winterspelen in Sotsji in 2014 . Maar volgt het Wereldantidopingagentschap (WADA) die mening ook. "Rusland voldoet op één belangrijke zaak nog niet", zegt Minister van Sport Philippe Muyters (N-VA).

  Europa wil schorsing van Rusland door WADA behouden

  Het uitvoerend comité van het WADA moet volgende week beslissen of de schorsing van de Russische atleten behouden blijft. Daarvoor moet Rusland aan twee voorwaarden voldoen: het McLaren-rapport aanvaarden en toegang geven tot het antidopinglab in Moskou. 

   

  "Rusland voldoet op één belangrijke zaak nog niet", zegt Muyters, lid van de antidopingbeweging van de Raad van Europa. "Ze geven de stalen in het antidopinglab in Moskou nog steeds niet vrij. Dat is essentieel. Zolang dat niet gebeurt, moet de straf blijven staan."

   

  "De dopingcontroles die Rusland vandaag doet, zijn wel allemaal WADA-conform. Maar ik ben ontgoocheld dat er geen andere stappen worden gezet. We willen het verleden afsluiten, maar dan wel op een correcte manier."

   

  "Het punt komt waarschijnlijk in november opnieuw op de agenda. Hopelijk zijn er dan verschuivingen, maar de sleutel ligt in handen van Rusland. Er kan geen discussie zijn over het vrijgeven van de dopingstalen. Dit ruikt nog te veel naar fraude."