Maradona maakt nieuwe start in Mexico: "Ik ben 14 jaar ziek geweest"

  Maradona en zijn spelers zingen en dansen de fans van Dorados toe.

  Maradona heeft er zin in bij de Mexicaanse tweedeklasser Dorados de Sinaloa.

  Diego Armando Maradona is gisteren voorgesteld als coach van de Mexicaanse tweedeklasser Dorados de Sinaloa. Een verrassende keuze voor de voetbalwereld, maar niet voor de Argentijnse voetballegende: "Ik kom hier niet op vakantie, maar ik wil Dorados geven wat ik verloor toen ik ziek was. En ik was 14 jaar ziek."

  Daarmee verwijst Maradona - 57 jaar ondertussen - impliciet naar zijn alcohol- en drugsdemonen uit het verleden. Sommige analisten fronsten de wenkbrauwen dat de gevallen vedette opdook bij een club in een stad die beschouwd wordt als het hart van het Sinaloa-kartel, een van Mexico's machtigste drugsbendes.

   

  Maar Maradona wuift alle insinuaties weg en zegt dat hij komaf heeft gemaakt met zijn feestperiode. "Emotioneel zit ik in het beste moment van mijn leven. Dat voel ik zo aan. Ik heb een goeie band met mijn kinderen en enkel een klein probleempje met een ex", lachte hij bij zijn voorstelling in Culiacan voor zo'n 200 journalisten.

   

  Waarna een bijwijlen onsamenhangend verhaal volgde, waarin hij zijn woelig verleden liet doorschemeren. "Ik wil Dorados geven wat ik verloor, toen ik ziek was.... En ik was ongeveer 14 jaar ziek. Vandaag wil ik de zon zien en wil ik 's avonds gaan slapen. Voorheen sliep ik niet, ik wist zelfs niet wat een kussen was. Ik heb veel moeilijkheden gekend in mijn leven, maar vandaag voel ik me zoals een vader die een kind in zijn armen neemt met deze nieuwe verantwoordelijkheid. Daarom aanvaardde ik het aanbod van Dorados."

  " "

  Maradona "viert" een zege van Argentinië op het WK.

  Wereldkampioen van 1986 maakt het te bont in Rusland

  Maradona is een van de grootste voetballers in de geschiedenis. Hij maakte Argentinië bijna op zijn eentje wereldkampioen in 1986. Maar hij was labiel, beïnvloedbaar en had foute vrienden.

   

  In 1991 werd hij geschorst door de FIFA na een positieve cocaïnetest. Op het WK 1994 liep hij tegen de dopinglamp. In 2000 en 2004 werd hij opgenomen in het ziekenhuis met hartproblemen, die gerelateerd waren aan cocaïnegebruik.

   

  Hij haalde herhaaldelijk de krant door zijn wangedrag als coach of als toeschouwer. Zo viel hij op het voorbije WK nog eens helemaal door de mand, toen Argentinië met een late goal Nigeria versloeg (2-1). Dat vierde hij hij met obscene gebaren en de twee middenvingers in de lucht. Ook moest zijn entourage eens verhinderen dat hij dronken van de tribune viel.

  "Zeg niet dat ik nog niets gewonnen heb als trainer"

  De naam van Maradona opent evenwel nog altijd deuren. De ex-voetballer van Boca Juniors, Barcelona en Napoli zou 150.000 dollar per maand gaan verdienen, wat hem de op 1 na best betaalde coach van het land zou maken. En dat ondanks een gebrek aan resultaten.

   

  Hij bracht Argentinië naar de kwartfinales op het WK 2010 in Zuid-Afrika en was daarna aan de slag bij clubs in de Verenigde Arabische Emiraten. "Maar kom niet met niks af als je over mijn trainerscarrière praat", sakkerde Maradona. "Ze zeggen dat ik geen titels heb gewonnen, maar ik zorgde voor een promotie."

   

  Hij doelde op de opgang van tweedeklasser AL-Fujairah in de VAE in de lente van dit jaar. Omdat hij naast een automatische promotie greep, diende hij zijn ontslag in. Nadien steeg de club langs de barrages alsnog naar de hoogste afdeling. 

   

  In juli aanvaardde hij nog het erevoorzitterschap bij Dinamo Brest in Wit-Rusland, waarna hij prompt richting Argentinië vertrok.

  Maradona zegt neen tegen bevriende presidenten: "Ik ben hier niet op vakantie"

  In Mexico, het land waar hij zijn hoogtepunt als voetballer beleefde, begint een nieuw avontuur. Maradona kreeg een shirt met zijn naam en het nummer 10 op. Hij liet verstaan dat hij aanbiedingen van zijn vrienden Evo Morales, de president van Bolivia, en Nicolas Maduro, die van Venezuela, had afgeslagen om hun nationale ploeg te trainen.


  Dorados staat momenteel 13e op 15 clubs. Maar als het van Maradona afhangt, zal dit niet lang duren. "Ik ga mijn jongens vertellen dat wij hier niet voor ons plezier zijn. We zijn hier niet op vakantie. We komen om hard te werken en de jongens te helpen. Als de mensen hier naar mij luisteren - ook de spelers - zal het moeilijk zijn om ons te kloppen. Wij willen matchen winnen, niet verdedigen."

   

  Waarna hij het veld optrok voor zijn eerste trainingsessie. Een pak fans was afgezakt naar het stadion. De Argentijn amuseerde zich: hij zong, lachte en danste en voerde samen met zijn spelers zelfs een "haka" op om de fans te plezieren.

  Meer foto's van de officiële voorstelling van Maradona bij Dorados: