• home
 • video
 • pas verschenen

  Waarom staat de marathon van Berlijn garant voor wereldrecords?

  De marathon van Berlijn

  Zie we zondag een wereldrecord in Berlijn?

  Zondag staat de marathon van Berlijn op het programma, traditioneel een van de snelste marathons. Maar waarom worden er in Berlijn zo vaak wereldrecords gelopen? Wij vroegen het aan Europees kampioen Koen Naert.

  In totaal werd in Berlijn al 10 keer een wereldrecord gelopen: 7x bij de mannen en 3x bij de vrouwen. Ook het huidige WR bij de mannen (2u02'57") werd gelopen in Berlijn. Koen Naert ziet 3 oorzaken: het parcours, het weer en het mentale aspect.

  1. De vlakke omloop

  "Berlijn heeft de meest vlakke omloop die er is. Bovendien is het tarmac er echt heel goed. In 2015 liep ik er zelf een heel snelle tijd en sindsdien weet ik dat de ondergrond echt een verschil kan maken. Het asfalt in Berlijn bolt gewoon heel goed, over het hele parcours", vertelt Naert aan Sporza.

  2. Het mooie weer

  "Berlijn heeft, met uitzondering van vorig jaar, ook altijd heel veel geluk met het weer. Het weer is er bijna altijd goed tijdens de marathon. Ook nu ziet het er goed uit, al zal er hopelijk wel wat minder wind zijn dan nu."

  3. Het mentale aspect

  "Tenslotte speelt ook het mentale aspect een heel grote rol. Als atleet weet je gewoon dat je aan de start staat van het snelste parcours en dat er in Berlijn heel hard gelopen wordt. Dat geeft een procentje meer vertrouwen om met een heel strak schema te vertrekken. Op een iets moeilijkere en bochtigere omloop start je soms wat meer behoudend, maar in Berlijn gaat de gas vol open van bij de start."

  De marathon van Berlijn

  "Ze zullen niet ver van het WR zitten"

  Koen Naert kroonde zich vorige maand in Berlijn tot Europees kampioen op de marathon, maar dat parcours was niet te vergelijken. "Wij liepen 4 plaatselijke rondes van 10 kilometer, langs de bezienswaardigheden. Nu is het een lange ronde van 42 kilometer", zegt Naert.

   

  "De stad zelf? Daar ben je tijdens een marathon helemaal niet mee bezig. Dan focus je op je wedstrijd en op je lichaam. Maar Berlijn is natuurlijk wel een heel mooie stad. Voor recreatieve lopers is het wel een hele mooie marathon, denk ik."

   

  Wat verwacht Naert van de marathon van zondag? "Als Eliud Kipchoge aan de start staat, op welk parcours dan ook, moet je altijd rekening houden met een wereldrecord. Hij wordt al wel een jaartje ouder (33, red), maar het is zo'n grote klasbak. Kipchoge is met voorsprong de beste marathonloper van het moment."

   

  "Het ziet er dus naar uit dat het weer opnieuw zal meezitten en er komt een zeer goed veld aan de start, met veel goeie hazen. Alle ingrediënten zijn aanwezig om een aanval te doen op het wereldrecord. Ze zullen er zeker niet ver naast zitten."

  Koen Naert op weg naar het EK-goud in Berlijn.

  Koen Naert op weg naar het EK-goud in Berlijn.

  Kipchoge: "Ik ben in vorm"

  Eliud Kipchoge zelf blijft op de vlakte over een mogelijk wereldrecord. "Ik ben in prima vorm en ik voel me goed. Mijn trainingen zijn goed verlopen. Het is mijn doel om mijn persoonlijk record te verbreken. Als ik ook het wereldrecord verbeter, is dat mooi meegenomen", zegt de Keniaan.

   

  Kipchoge's persoonlijke record (2u03'05") is slechts 8" langzamer dan het wereldrecord. Voor landgenoot en haas Sammy Kitwara is het dus duidelijk dat Kipchoge voor het record gaat.

   

  "Hij zal het wereldrecord aanvallen in een heel sterk deelnemersveld, met ook nog Kipsang en Tadese. Het wordt een zware wedstrijd, maar hij gaat voor het wereldrecord. Als de weersomstandigheden vorig jaar beter waren geweest, had hij het vorig jaar al gebroken.  Hij hoopt op een chrono rond 2u02'40"."

  Eliud Kipchoge won vorig jaar in Berlijn.

  Eliud Kipchoge won vorig jaar in Berlijn.