Jasper Van Der Heyden - zoon van - voetbalt in IJsland: "Door YouTube"

  " "

  De zoon van Stephan Van Der Heyden voetbalt bij Throttur Reykjavik in 2e klasse.

  De Rode Duivels spelen vanavond in IJsland, maar wist je dat daar met Jasper Van Der Heyden ook een Belg voetbalt: bij Throttur Reykjavik in de 2e klasse. Jasper is de zoon van oud-international Stephan Van Der Heyden. Wij belden de 23-jarige vleugelspeler even op: "IJsland kijkt enorm uit naar de match van vanavond."

  Het voetbal in IJsland leeft enorm, heeft Van Der Heyden in zijn korte periode daar al ervaren: "Ze kijken hier allemaal heel hard uit naar de match tegen de Rode Duivels."

   

  De zware 6-0 in Zwitserland vorige week hindert niet: "Niemand zag dat aankomen, maar iedereen kijkt uit naar de volgende match. Ik denk niet dat dit iets verandert bij  de supporters. Die blijven achter hun ploeg staan."

   

  In België rekenen we gewoon op een Belgische zege straks, wat verwachten de IJslanders? "Ze gaan er het beste van proberen te maken. Ze weten zelf ook dat België enorm sterk is en dat België in de onderlinge duels nog nooit verloor."

  "Ik ga in stadion supporteren voor de Belgen"

  De match is vanavond in Laugardalsvöllur. Jasper speelde al in het nationale stadion van 10.000 zitjes: "Het is niet een van de grootste, maar het is wel gezellig. Ik heb nog geen wedstrijd van de nationale ploeg gezien, maar ik geloof dat de fans dezelfde sfeer zullen brengen als op het EK en WK."

   

  Van Der Heyden junior is vanavond ook in het stadion: "Ik ga natuurlijk voor de Belgen supporteren, maar ik denk niet dat ik een Belgisch shirt ga aandoen." Zijn pronostiek? "1-3."

  Kijk naar Van Der Heyden bij Throttur (hij scoort na 1'43")

  "Door YouTube-filmpjes in IJsland terechtgekomen"

  Jasper Van Der Heyden kreeg zijn jeugdopleiding bij  Lierse, waar de vleugelspeler ook debuteerde in eerste. Daarna ging het via Geel, Hoogstraten, weer Geel en Zwarte Leeuw in 2018 richting Reykjavik.

   

  Hoe kwam hij in de IJslandse tweede klasse terecht? "Door filmpjes van acties en goals die mijn vader op YouTube postte. De voormalige coach van Throttur contacteerde mijn vader en zo ben ik hier op stage gekomen begin dit jaar. Daarna kreeg ik een contract aangeboden."

   

  "Het niveau van de IJslandse 2e klasse is te vergelijken met mijn periode bij Geel in 1e amateur." Throttur staat momenteel 5e op 2 wedstrijden van het einde van het seizoen. "Daar zijn we tevreden mee, want we kenden een moeilijke start. Het bestuur ontsloeg de coach nog voor het seizoen begon. De voorbije 2 seizoenen misten we de promotie nipt, tot 2 matchen geleden waren we daar ook nog voor in de running."

   

  Na het seizoen keert hij terug naar België. "Maar in januari ga ik weer naar IJsland."

   

  Vader Stephan speelde 4 keer voor de Rode Duivels tussen 1991 en 1994. De linkermiddenvelder voetbalde bij Beveren, Club Brugge, Roda, Rijsel, Germinal Beerschot en Cappellen.