• home
 • video
 • pas verschenen

  Italië maakt zich zorgen: "We zijn nu echt wel laag gevallen"

  Italië speelde gisteren een flauwe wedstrijd tegen Portugal.

  De Italiaanse voetbalvolgers en tifosi zijn weer een illusie armer. Een bijzonder pover Italië ging gisteren met 1-0 de boot in bij Portugal, dat zelfs niet op Cristiano Ronaldo kon rekenen. "We zetten weer een stap achteruit", klinkt het in de Italiaanse pers.

  "Weer een stap achteruit"

  "L'Italia s'è desta", is een van de eerste verzen in het Italiaanse volkslied. "Italië is wakker geworden", luidt de vertaling, maar na gisteren zijn er toch twijfels bij La Gazzetta dello Sport. "L'Italia non s'è desta", is de conclusie. "Italië is niet wakker geschoten."

   

  Vorige vrijdag kwam Italië al niet verder dan een 1-1-gelijkspel tegen Polen, gisteren werd het geklopt door Portugal na een belabberde prestatie. "We zijn nu echt wel laag gevallen", is de stelling van La Gazzetta dello Sport. "We hebben weer een stap achteruit gezet."

   

  Ook onder de nieuwe bondscoach Roberto Mancini hapert de Italiaanse machine. Mancini schudde zijn elftal grondig door elkaar met liefst 9 wissels. "Maar hij vond geen ideeën, geen systeem en geen persoonlijkheden."

   

  "Na maanden gewerkt te hebben met een 4-3-3, werd er gisteren omgeschakeld naar een 4-2-4, een opstelling die iedereen verrast heeft, inclusief de spelers. Met alle problemen is er niets comfortabeler dan enkele zekerheden waarop je kunt terugvallen. Je moet een idee vasthouden en daar aan werken", klinkt het kritisch.

  "Laat ons iets leren van Portugal"

  Met 1 op 6 voelt de roze Italiaanse sportkrant de bui al hangen, want de B-groep van de Nations League loert om de hoek. "Dit zijn geen vriendschappelijke matchen. Je kunt deze wedstrijden niet terugbrengen tot duels om te testen. Als je afglijdt naar de B-groep, dan moet je je opmaken voor matchen tegen minder grote landen. En dan moet je weer herschikken."

   

  De afwezigheid van Cristiano Ronaldo gisteren was bovendien een extra doorn in het oog van La Gazzetta dello Sport. "We hebben de competitie waarin Cristiano Ronaldo speelt, maar in werkelijkheid staan we voor het voetbal dat André Silva laat vertrekken omdat hij te weinig presteert. Maar als we tegenover hem staan, ontmoeten we als het ware een fenomeen." Silva ruilde deze zomer Milan voor Sevilla.

   

  "Zijn doelpunt en wedstrijd zijn eigenlijk een metafoor. Gisteren maakte de Wereldvoetbalbond FIFA 55 kanshebbers bekend voor het Wereldelftal van afgelopen seizoen: met Buffon (40) en Chiellini (34) waren er slechts twee Italiaanse genomineerden. We mogen onze ogen daar niet voor sluiten."

   

  "Hebben we dan geen sterren meer? Laat ons iets leren van dit Portugal, dat een echt elftal heeft gebouwd dat niet afhangt van de aanwezigheid van Ronaldo. Dat is de taak die Mancini wacht."

  "Geduld, maar er komt geen houvast vanop het veld"

  De slotsom volgens La Gazzetta: "Van mei tot nu zijn we als het ware op een loopband aan het lopen. We blijven stilstaan bij het vertrekpunt. Waar zit het nieuwe element? Wie zijn we? Waar gaan we heen?"

   

  "We zijn jong en we groeien. Er is geduld nodig. Dat klopt wel, maar het is vermoeiend om dat te herhalen als er geen houvast vanop het veld komt."