• home
 • video
 • pas verschenen

  Chileen Valdes na spleetoog-gebaar in Z-Korea beschuldigd van racisme

  Deze foto leidt tot commotie in Zuid-Korea.

  In Zuid-Korea is grote ophef ontstaan over een gebaar van Diego Valdes. De Chileense international lijkt "spleetoogjes" te trekken in het bijzijn van een Aziatische voetbalfan.

  Vandaag nemen Zuid-Korea en Chili het in een vriendschappelijk duel tegen elkaar op. De aanloop naar de wedstrijd verloopt niet zo gemoedelijk, want een flink aantal Zuid-Koreanen staat op zijn achterste poten nu op de sociale media een foto is opgedoken van Diego Valdes.

   

  De Chileense middenvelder poseert in een winkel met een Zuid-Koreaanse voetballiefhebber en lijkt "spleetogen" te trekken. Zeer tot ongenoegen van een hoop twitteraars en de Zuid-Koreaanse voetbalwebsite Korea Football News, die gewag maakt van een "racistisch gebaar".

   

  In Chili zijn sommigen zich van geen kwaad bewust en zeggen ze dat Chilenen wel meer dit soort gebaren maken op foto's. Andere Chilenen schamen zich en bieden in naam van Valdes hun excuses aan.

   

  "Ik heb nooit iemand willen kwetsen", zegt Valdes zelf. "Als dat toch gebeurd is, dan verontschuldig ik me bij iedereen die zich geviseerd voelt."

   

  De zaak kwam ook aan bod tijdens de persconferentie van de Chileense bondscoach Reinaldo Rueda, maar die liet het achterste van zijn tong niet zien. "Dit is een babbel over voetbal, niet over randzaken", zei Rueda.

  De foto met Valdes en de (onherkenbaar gemaakte) fan:

  In 2017 al soortgelijk incident met de Colombiaan Cardona: