• home
 • video
 • pas verschenen

  Eerst naar EK, nu al naar WK: wie is Xandro Meurisse eigenlijk?

  "Als dat moet, cijfer ik me volledig weg voor de ploeg", zegt Meurisse.

  Xandro Meurisse was er in augustus al bij op het EK en is door bondscoach Kevin De Weert nu ook geselecteerd voor het WK. "Dit betekent heel veel voor mij", zegt de 26-jarige Meurisse.

  Xandro Meurisse in een notendop:

  • geboren op 31 januari 1992 in Kortrijk
  • teams: 2014 Lotto-Belisol (stagiair), 2015 An Post, 2016 Crelan, sinds 2016 Wanty-Groupe Gobert
  • won in 2015 de bergtrui in het Circuit des Ardennes, in 2016 in de Ronde van Groot-Brittannië
  • dit jaar was hij de beste in de Druivenkoers in Overijse en eindigde hij 6e op het EK in Glasgow
  • zijn grote droom: Luik-Bastenaken-Luik winnen

  "Andere rol dan op EK"

  Van alle renners in de Belgische WK-selectie is Xandro Meurisse de minst grote naam. Maar de renner van Wanty-Groupe Gobert reed onlangs wel een beresterk EK, waar hij 6e werd. "Ik denk dat mijn EK wel wat losgemaakt heeft, al weet ik niet of ik mijn WK-selectie daar verdiend heb", zegt Meurisse aan Sporza.

   

  "Ik heb op het EK gewoon gedaan wat van mij verwacht werd. Het is mijn ingesteldheid om me volledig weg te cijferen voor mijn ploegmaats. Als je die rol krijgt, moet je die uitvoeren. In Glasgow heb ik perfect gedaan wat van mij gevraagd werd."

   

  "Ik verwacht dat mijn rol op het WK wel anders zal zijn dan op het EK. Daar was gezegd om de koers echt in handen te nemen en de wedstrijd open te breken. In Innsbruck wordt het vooral zaak om de kopmannen zo weinig mogelijk alleen te laten en op het juiste moment in een gunstige positie te brengen."

  Meurisse krijgt een compliment van Van Aert na het EK

  Meurisse krijgt een compliment van Van Aert na het EK

  "WK-selectie betekent heel veel voor mij"

  Ondanks zijn sterke prestatie op het EK is de WK-selectie van Meurisse voor veel mensen een verrassing. "Ik heb veel reacties gekregen, nog meer dan bij het EK. Voor dat Europees kampioenschap hadden veel grote renners afgezegd, maar voor een WK staat iedereen paraat. Dan is het des te mooier om geselecteerd te worden", vindt Meurisse.

   

  "Kort na het EK wist ik al dat ik in de preselectie zat voor het WK. Die kans wilde ik niet laten schieten. Zo'n 1,5 week geleden heb ik met de bondscoach mijn verdere programma richting Innsbruck besproken. Toen wist ik wel dat ik erbij zou zijn. Dit betekent heel veel voor mij, in mijn 2e jaar als volwaardige prof. Die WK-selectie is een van de mooiste dagen van dit seizoen."

   

  "Of ik mijn ploegmaats al goed ken? Greg Van Avermaet zat natuurlijk ook in de EK-selectie. Benoot en De Plus ken ik van bij de beloften van Lotto. En Dylan Teuns was nog mijn ploegmaat bij de nieuwelingen. Met de andere jongens heb ik nog niet zoveel contact gehad, al sprak ik wel eens met Pauwels tijdens de Dauphiné."

  Meurisse tijdens het EK

  Meurisse tijdens het EK

  "Laatste klim zal heel zwaar zijn"

  Het WK wordt er eentje voor klimmers. Hoe zit het met Meurisse zijn klimmersbenen? "Ik heb dit jaar de Dauphiné gereden zonder specifieke stage. Ik heb me voorbereid in de Ardennen. Dat is goed verlopen. Ik kon onze kopman Guillaume Martin goed bijstaan tot het einde", vertelt hij.

   

  "Op de langere cols ging ik redelijk goed bergop, maar het WK wordt natuurlijk anders. Ik trek deze week naar de Ardennen om mijn klimmersbenen weer te zoeken. Ik hoop dat ik ze vind, want dat zal nodig zijn in Innsbruck."

   

  "Ik heb de WK-omloop nog niet verkend, maar ik heb wel al wat beelden bekeken op Youtube van Flecha die het parcours verkende. Die laatste klim zal echt heel zwaar zijn."

  "Ik ben een renner voor de Ardennen"

  Wat voor type renner is Xandro Meurisse eigenlijk? "Voor het echte hooggebergte ben ik wat aan de zware kant, maar op klimmetjes van 2 à 3 kilometer met aankomst bergop ben ik redelijk explosief. Dan heb ik nog wel een sprintje in mijn benen."

   

  "Ik zie mezelf als een renner voor de Ardennen. In langere beklimmingen kan ik ploegmaats ook lang helpen. Ik kan redelijk lang een hoog tempo volgen, maar een tempo opleggen, vind ik moeilijker. Ik ben geen pure klimmer, ook omdat ik er nog nooit echt in geïnvesteerd heb. Daar wil ik volgend jaar werk van maken."

   

  "Qua type lijk ik misschien wat op Dylan Teuns, al denk ik dat hij nog meer een pure klimmer is dan ik."

  Meurisse (r) is sneller dan Teuns (m) in de Ronde van Wallonië in 2017.

  Meurisse (r) is sneller dan Teuns (m) in de Ronde van Wallonië in 2017.

  "In de toekomst naar de WorldTour"

  Het is al enkele jaren geleden dat een renner van een procontinentale ploeg geselecteerd werd voor het WK. "Misschien ben ik een onderschatte renner, maar met mijn selectie toont de bondscoach wel dat hij mij WorldTour-waardig vindt", zegt Meurisse.

   

  "Het motiveert me om nog harder te werken en zo de stap naar de WorldTour te kunnen zetten. Daar droomt elke renner van. Ik weet niet wat de toekomst zal brengen. Ik denk dat Wanty-Groupe Gobert ook wel de ambitie heeft om groter te worden."

   

  "Ik heb nog een contract voor 2 jaar en daar ben ik blij mee. In onze ploeg krijg ik de kans om me rustig te ontwikkelen. Maar ik wil wel ooit de stap hogerop zetten. Daarvoor blijf ik keihard werken."